Pejović: Potrošačka korpa sve skuplja, život sve teži

IZ OPŠTINSKOG POVJERENIŠTA SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA UPOZORAVAJU NA TEŠKU SOCIO-EKONOMSKU SITUACIJU

Iz opštinskog povjereništva Saveza sindikata Crne Gore kažu da svi pokazatelji govore da je neophodno otvaranje narodne kuhinje u Pljevljima. Ističu da podaci govore da je u Pljevljima 6.630 penzionera, da je prosječna penzija 278 eura, te da ima 591 penzioner koji prima penziju u iznosu od 125 eura, kao i da se plate u „Vektri Jakić”, u „Vektri Optel”, lokalnim preduzećima „Grijanje” i „Komunalne usluge” ne primaju redovno, te da je stoga narodna kuhinja neophodna Pljevljima. Dodajmo i da u opštini Pljevlja ima oko 400 porodica koje primaju materijalno obezbjeđenje, a zarade u ugostiteljstvu i trgovini ne prelaze 250 eura.

– U Pljevljima imamo 591 penzionera koji primaju po 125 eura penzije onda šta drugo da kažem nego da nam je neophodna narodna kuhinja. Ne možemo se praviti da ne vidimo kolikoteško žive brojne porodice – kaže predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Ratko Pejović i navodi da od tih 591 penzionera sa minimalnim primanjima sigurno ima puno onih koje pomažu drugi članovi porodice, ali je sasvim sigurno da ima i onih koji nemaju pomoć od svoje djece ili drugih srodnika.

Pejović navodi i težak položaj radnika brojnih preduzeća, koji ili ne primaju redovno plate ili su iste izuzetno niske.

– Često imamo situaciju da muž i žena rade u preduzeću gdje nijesu redovne plate. Imamo situaciju da plate nijesu ni visoke ni redovne, a niko se ne pita kako žive i opstaju te porodice – kaže Pejović i upozorava da je socio-ekonomska situacija u Pljevljima izuzetno teška.

On navodi da je prije nekoliko dana objavljen podatak da je potrošačka korpa preko 600 eura, da je prosječna plata u Crnoj Gori 513 eura, a da je u Pljevljima 528 eura. Gledajući taj podatak Pejović kaže da većini građana Crne Gore nije dobra pozicija, ali napominje da je prosjek zarada u Pljevljima sve veći jer je broj zaposlenih sve manji, te da prosjek zarada podižu plate zaposlenih u Termoelektrani, Rudniku uglja, kao i plate funkcionera u lokalnoj upravi i direktorske plate u javnim ustanovama.

– Prosjek plate zaposlenih u lokalnoj upravi je 504 eura, ali treba pogledati koliko ljudi prima trista eura platu, odnosno treba prosjek plata zaposlenih odvojiti od prosjeka plata funkcionera, pa bi se tada vidjela prava situacija – kaže Pejović i dodaje da je najbolji pokazatelj života radnika u Pljevljima činjenica da 46 radnika „Vektre Jakić” traži sudskim putem naplatu četiri plate, a duguje im se osam.

U lokalnom budžetu za ovu godinu nema stavke koja predviđa sredstva za rad narodne kuhinje.

Izvor: DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *