Plate najniže tamo gdje se neredovno isplaćuju

PREMA TVRDNJAMA SINDIKALACA VEĆINA ZAPOSLENIH U GRADU POD GOLUBINJOM PRIMA ZARADE NIŽE OD DRŽAVNOG PROSJEKA

Zaposleni u Pljevljima najniže plate primaju u ugostiteljstvu, trgovini i u opštinskim lokalnim preduzećima gdje zarade nijesu redovne. Prema podacima sa kojima raspolažu sindikalci najveće zarade su u Termoelektrani i Rudniku uglja. Međutim, najveći broj Pljevljaka ima nižu zaradu od prosječne državne zarade koja se kreće oko 520 eura.

Najniže zarade primaju zaposleni u lokalnim preduzećima koja ne isplaćuju redovno plate. Među tim radnicima su zaposleni u Komunalnim uslugama. U tom preduzeću kao što je poznato radnicima se duguje 17 plata – kaže za Ratko Pejović predsjednik opštinskog povjereništva Saveza samostalnih sindikata.

Pejović navodi da su zarade u lokalnim preduzećima u prosjeku od 300 do 350 eura, dok je prosječna zarada u lokalnoj upravi oko 400 eura.

U lokalnoj upravi prosjek zarada zaposlenih sa srednjom školom nešto je viša od 300 eura. To su preniske zarade. Zarade su niske u cjelosti u lokalnoj upravi i njihov prosjek se izvlači sa platama funkcionera, koje se kreću od 900 do 1.200 eura – kaže Pejović i napominje da su zarade niske i zaposlenima u Upravi za šume.

Posebno su ugroženi lugari koji imaju plate do 350 eura- kaže Pejović.

Za predsjednika opštinske organizacije Unije slobodnih sindikata Miladina Sekulića najniže su plate u ugostiteljstvu i trgovačkim preduzećima. U tim oblastima, prema riječima Sekulića, radnici imaju i najslabija prava i nijesu sindikalno organizovani.

Mnogi od zaposlenih u ugostiteljstvu i trgovini nemaju veće plate od 200 eura a pritom su im i prava ugrožena, kaže Sekulić i napominje da u tim granama državne inspekcijske službe trebaju najviše da rade u cilju poboljšavanja položaja zaposlenih.

Kada su u pitanju zarade u Rudniku uglja one su na početku godine u prosjeku iznosile 725 eura, dok je prosječna zarada u Termoelektrani, prema podacima tamošnjeg sindikata, iznosila 850 eura, kazao je Sekulić.

Kada su u pitanju zaposleni u „Vektri Jakić” u sindikatima nemaju podatke kaka je tamo situacija, jer zaposleni u ovoj kompaniji nijesu sindikalno organizovani. U ranijem periodu tamošnji radnici su se žalili da im poslovodstvo duguje od 12 do 18 zarada. Međutim, njihove zarade su ipak veće od zaposlenih u lokalnim preduzećima.

Radnici Komunalnih usluga 30 dana u štrajku

Kada je u pitanju situacija u preduzeću „Komunalne usluge” 48 zaposlenih radnika već je mjesec dana u štrajku jer nijesu dobili 17 plata. Iz lokalne uprave početkom septembra obezbjeđena im je novčana pomoć u iznosu od 235 eura po svakom radniku, a iz sindikata je najavljeno da će do kraja mjeseca zaposleni dobiti još toliko. Pet hiljada eura je već leglo na račun sindikata, a drugih pet hiljada očekuje se da bude uplaćeno ovih dana. Zaposleni ipak ne odustaju od štrajka, tražeći da im se isplate tri od 17 zaostalih zarada, kao i da Poreska uprava deblokira račun preduzeća koje će, kako ističu, ubuduće redovno plaćati poreze i doprinose i ratu za postojeći poreski dug.

Izvor: DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *