Ministri obećavali, ali gradnje stanova još nema

Još prije nekoliko godina pljevaljskim penzionerima, policajcima, vojnicima i medicinskim radnicima obećani su stanovi po veoma povoljnim uslovima, ali od izgradnje stambenih zgrada na terenu nema ništa. Prvo je dato obećanje policajcima, a potom su se obećanja ređala jedno za drugim. Još 2012. godine Opština Pljevlja je obezbijedila besplatan plac za izgradnju stanova za pripadnike policije. Lokacija se nalazila u naselju iza gradske Pošte.

U međuvremenu bivša državna vlast promijenila je plan, pa se početkom prošle godine u Pljevljima pojavio bivši ministar odbrane Predrag Bošković, koji je na lokaciji Mali logor obećao izgradnju stambene zgrade sa 55 stambenih jedinica za pripadnike Vojske i policije. Uslijedilo je rušenje nekadašnjih vojnih magacina, a predsjednik Opštine Igor Golubović tada je poručio da će lokalna uprava uraditi sve kako bi se ovaj projekat pomogao, ali se od obećanja dalje nije odmaklo. Priču o izgradnji stanova za medicinske radnike tokom prošlog ljeta najavio je bivši ministar zdravlja Kenan Hrapović. I on je, kao i Bošković, govorio o izgradnji stanova na lokaciji Mali logor. Ministri su bili izričiti da će se stanovi izgraditi, a iz tada opozicionih partija tvrdili su da se radi o političkom marketingu.

Od predstavnika sindikalnih organizacija u Vojsci Crne Gore saznao sam da je među zaposlenima sprovedena anketa o zainteresovanosti za stanove u Pljevljima. Ta anketa je pokazala da su zaposleni zainteresovani za stanove, ali u sindikatima ne znaju dokle se stiglo sa poslovima izgradnje stanova kaže predsjednik sindikalnog povjereništva Saveza sindikata za Pljevlja Ratko Pejović uz podsjećanje da od parlamentarnih izbora nema ni priče oko izgradnje stanova. On ističe da su mnogi na poslu u policiji preko dvadeset godina i da su podstanari, ali da već odavno od svojih skromnih plata plaćaju kirije svojoj djeci koja se nalaze na studijama ili nekom drugom vidu školovanja. Slična situacija je i kod medicinskog osoblja, ali i pripadnika Vojske.

Lokalna uprava ima veliku želju da do realizacije izgradnje stanova dođe što prije, odnosno da se proširi gradnja stanova i na druge oblasti, kao što je prosvjeta i slično. Lično sam prisustvovao sastancima gdje je predsjednik lokalne uprave Igor Golubović insistirao na pokretanju takvih aktivnosti naglašava Pejović.

Ni u Udruženju penzionera ne raspolažu informacijama hoće li se nastaviti izgradnja zgrade u naselju Stara ciglana za koju je kamen temeljac postavljen još 2018. godine, ali se od zemljanih radova nije dalje odmaklo.

Trenutno ne raspolažem nikakvim informacijama o mogućem nastavku gradnje stambene zgrade za penzionere kazao je juče predsjednik pljevaljskog udruženja penzionera Vukadin Damjanović uz napomenu da je u toj zgradi trebalo da bude 20 stanova za pripadnike trećeg doba.

Izgradnja zgrade za radnike Rudnika uglja trajala pet godina

Kada je u pitanju izgradnja stanova za radnike, poslednji je Rudnik uglja gradio stambenu zgradu za tu namjenu. U ovom slučaju rudari su dobili 80 stambenih jedinica, a gradnja zgrade trajala je oko pet godina. Izgradnju ovih stanova pratile su razne priče u vezi sa lošim kvalitetom stanova i prevelikim cijenama, tako da je poslije te podjele stanova, Rudnik vratio staru praksu da dijeli stanbene kredite, a ne da gradi stanove.

Na taj način zaposleni rudari dolaze lakše do stambenog prostora, jer su izgrađeni stanovi u Pljevljima mnogo jeftiniji nego što su stanovi koji se grade i pored povoljnosti koje su obećavali iz Vlade. Da je to tako govori i podatak da su za potrebe Vojske ponuđeni stanovi po cijeni od 550 eura po kvadratu. A s druge strane svaki stan u Pljevljima koji se proda preko 500 eura po kvadratu, računa se da je skup.

Izvor: DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *