Od početka godine do kraja maja broj zaposlenih smanjen u svakoj opštini

Najveći pad zaposlenosti bilježi se u Podgorici, gdje je na kraju maja posao imalo 69.439 osoba, što je za čak 12.383 manje nego na kraju 2020, a slijede Budva gdje je broj radnika smanjen za 2.200, u Herceg Novom za 1.584 i u Baru za 1.531

Broj zaposlenih u Crnoj Gori od početka godine u konstantnom je padu, na su tako, prema podacima Uprave za statistiku na kraju maja posao imala svega 151.252 građana. U opštinskim sindikalnim povjereništvima kažu da broj zaposlenih opada jer je ekonomska kriza uzrokovana zdravstvenom uzela svoj danak, tako da neke optimistične trendove možemo očekivati tek od naredne godine.

Statistika pokazuje da je u svakom gradu smanjen broj zaposlenih, a najveći pad bilježi se u Podgorici, gdje je na kraju maja posao imalo 69.439 osoba, što je za čak 12.383 manje nego na kraju2020. U svakom graduu Crnoj Gori podaci pokazuju da je broj zaposlenih smanjen. Tako je u Budvi, prema poslednjim podacima, 2.200 zaposlenih manje nego na kraju 2020, u Herceg Novom 1.584, Baru 1.531, Nikšiću 1.477, Bijelom Polju 945, Kotoru 921, Tivtu 874, Beranama 576, Pljevljima 571, Ulcinju 568, Danilovgradu 434, Rožajama 343, Cetinju 304, Kolašinu 168, Pl avu 138, Mojkovcu 122, Žabljaku 84, Andrijevici 61, Plužinama 31 i Šavniku 23, dok za Petnjicu nema podataka.

Vršilac dužnosti predsjednika opštinskog Sindikalnog povjereništva Podgorica Ranko Božović kaže da je smanjenje broja zaposlenih vidljivo u svim oblastima rada, te da za to prije svega uzrok možemo naći u zdravstvenoj krizi izazvanoj virusom korona.

Zdravstvena kriza izazvala je velike ekonomske posledice i zaista u svim oblastima vidimo smanjenje broja zaposlenih. Ipak, moramo optimistično razmišljati i raditi na saniranju situacije. Vlada i sindikat rade partnerski da se problem riješi, ali to iziskuje vrijeme i ne možemo očekivati instant rezultate. Korona je zadala jedan veliki udarac ekonomiji i trebaće vremena da se sve sanira kaže Božović.

On ističe da je jedan od načina izlaska iz ekonomske krize i vakcinacija.

Tako će doći do slobodnijeg prometa roba i usluga, oživjeće i pokrenuće se poslovi koji su stali. Svakodnevno imam rasprave sa ljudima i govorim da se treba vakcinisati jer mislim da je to sada jedini način da se izađe iz problema navodi Božović.

Predsjednik Sindikalnog povjereništva Saveza sindikata Crne Gore Pljevlja Ratko Pejović kaže da je svaki novi dan za zaposlene u Crnoj Gori neizvjestan i da su radna mjesta postala vrlo upitna, čemu je nesumnjivo doprinijela pandemija virusa korona.

Pored zdravlja, pandemija virusa korona uticala je i na tržište rada. Prema zvaničnim podacima institucija koje se bave poslovima statistike koji su nedavno objavljeni, broj zaposlenihu Crnoj Gori u poslednoj godini se smanjio za preko 32.000. Po nama u Sindikatu, ionako mali broj zaposlenih u Pljevljima, za isti vremenski period se smanjio za više od 13 odsto ili za 732 lica upozorava Pejović.

Navodi da je, prema podacima sindikata, bez posla u Pljevljima 3.100 lica.

To ukazuje da se broj nezaposlenih za godinu dana, od početka pandemije korona virusa uvećao za oko 1.400. Naime, polovinom marta prošle godine na evidenciji nezaposlenih bilo je oko 1.700 lica. Do kraja prošle godine broj nezaposlenih se kretao oko 2.400. U Pljevljima je prošle godine 912 penzionera primalo najnižu penziju u iznosu od 145 eura ili 13,63 odsto. Da se zaključiti da su gašenjem brojnih pljevaljskih preduzeća od velikog broja radnika stvoreni socijalni slučajevi. Imajući u vidi da je veliki broj Pljevljaka osiguran na minumalnu platu od 222 eura, lako je shvatiti da se u budućnosti stvara još veća armija socijalnih slučajeva kaže Pejović.

Izvor: DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *