Sindikat uprave i pravosuđa pravdu traži na sudu: Vladu tuži 1.000 zaposlenih u pravosuđu

Sindikat uprave i pravosuđa najavio je kolektivnu tužbu protiv države, odnosno crnogorske vlade kao poslodavca zbog neisplaćivanja naknada za pripravnost i dežurstva za zaposlene u sudovima i tužilaštvima, a očekuju da tužbeni zahtjev potpiše oko 1.000 radnika, potvrđeno nam je u toj radničkoj organizaciji. Kako navode, Sindikat je Vladi dao zakonski rok do kraja protekle sedmice da riješi ovaj problem, a nakon toga su se odlučili na kolektivnu tužbu zbog neisplaćivanja pripravnosti i dežurstava za zaposlene u sudovima i tužilaštvima već unazad četiri mjeseca.

Troškovi sudskih, advokatskih i obaveza vještačenja će pored samog iznosa nagomilanih neisplaćenih sredstava biti nerealno ogromni. Zašto Vlada ne želi da privede kraju zakonima uslovljeno usaglašavanje Granskog kolektivnog ugovora (GKU) veoma je indikativno, ali će kao direktnu posledicu upravo imati veliki broj tužbi. Postavlja se pitanje da li neko namjerno opstruira potpisivanje izmjena i dopuna GKU, ko to radi i koji su mu interesi – navode u Sindikatu.

Iz te radničke organizacije juče su najavili da će danas organizovati konferenciju na kojoj će dati svoj sud o nizu aktuelnih tema. Prva je najava ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića o uvećanju zarada za javnu upravu od 17 odsto, koju u Sindikatu smatraju kao dobru inicijativu i ambiciju, ali se postavlja pitanje koliko je namjera dnevno politička.

Sami procenat nije zadovoljavajući, tražimo uvećanje od 25 odsto iz mnogo razloga. Takođe, u narednom periodu Sindikat uprave i pravosuđa pokreće inicijativu i kampanju za vraćanje toplog obroka i regresa koji nam je otet, a koji već godinama tražimo da se vrati i definiše kroz platnu listuPotpuno ignorisanje socijalnog dijaloga od strane Vlade na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, odnosno od strane resornih ministarstava, uzrokovaće velike posledice, prvenstveno finansijske izdatke po osnovu velikog broja tužbi koje će uskoro kolektivno organizovati naš sindikat usled obavezujućeg i zakonima uslovnog usaglašavanja Izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa. Usaglašavanje GKU je obavezujuće još od 2016. godine, a tužbe po osnovu neisplaćenih sredstava za pripravnost i dežurstva u sudovima i tužilaštvima prelaze broj od 1.000 zaposlenih koji su ostvarili zakonom utemeljena prava po navedenim osnovama i koji su budući potencijalni tužioci – navode u Sindikatu.

Nikad više izvršilaca

Prema podacima za obračun zarada kojim raspolaže Ministarstvo finansija, rada i socijalnog staranja, u avgustu 2021. na centralnom nivou je bilo zaposleno 42.439 osoba, dok je prema podacima iz Registra poreskih obveznika Uprave prihoda i carina (CROO), u jedinicama lokalne samouprave u avgustu ove godine evidentiran 14.931 zaposleni. Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija ranije su kazali da je Vlada na kraju 2020. zatekla porast broja zaposlenih na centralnom i lokalnom nivou od osam odsto, 42.193 lica na centralnom nivou, a na lokalnom 13.235 lica, u odnosu na polaznu osnovu iz 2017. godine, iako je ranijim planskim i strateškim dokumentima bilo planirano smanjenje broja zaposlenih na centralnom nivou pet procenata, a na lokalnom za 10.

Izvor: DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *