Za četiri decenije ugašeno 9.000 radnih mjesta

Za Pljevlja se i danas može čuti da su industrijski centar naše države. Stvarnost međutim, to demantuje. Prema podacima sindikata za nepune četiri decenije u Pljevljima je ugašeno preko devet hiljada radnih mjesta, a bivši zaposleni od ranijih poslodavaca potražuju i do 60 plata.

Duško Pejović posljednji je napustio Optel Vektru, prije nepunu godinu. U početku je vjerovao u obnovu.

“Svaki put kad bi gospodin Brković došao to je bilo evo samo da završim sa Jakićem, sve snage ću usmjeriti ovdje, prosto rečeno bićemo mu zahvalni do groba što smo ostali u firmi”, priča Duško svoja iskustva.

Čekajući dalju sudbinu nakon dvije decenije od zatvaranja zbog ekoloških problema nestala je cementara. U međuvremenu u eksploziji stečajeva i privatizacija nestalo je desetak drugih preduzeća i hiljade radnih mjesta.

Po dostupnim podacima, u Pljevljima se broj zaposlenih 1984. godine kretao oko 14.000, 1987. gotovo 12.000 da bi 2018. godine broj zaposlenih bio oko 6.800 dok se taj broj u ovoj godini kreće oko 4.500. Naravno, ovde treba biti objektivan pa istaći da je na značajan pad broja zaposlenih u poslednje dvije godine uticala i pandemija korona virusa – kaže Ratko Pejović, predsjednik Sindikalnog povjereništva Saveza Sindikata Crne Gore Opštine Pljevlja.

“Obustavljena je proizvodnja u Monteru, Građevinaru, Kombinatu Velimir Jakić, Šumarskom preduzeću, Prevoz-Pljevlja, Ciglani, Šupljoj stijeni, Tari, Trikotaži, Slogi kao i mnogim zemljoradničkim zadrugama. Ova preduzeća su većinom privatizovana, pošla su u stečaj, a njihova imovina je uništena”, navodi Pejović.

Rijetka preduzeća poput Rudnika olova i cinka u Šulima su ozdravila kroz stečaj i privatizaciju. Neka nijesu iskoristila ni blagonaklonost države.

Vektra Jakić zamišljena kao najveće preduzeće drvoprerade na jugoistočnom Balkanu i šire danas je samo kompleks lijep za oko.

Poslednjih godina svježi su primjeri uništenja trgovačkog lanca Albona. Lokalno preduzeće Agencija za stambeno-poslovni fond je likvidirana a takođe lokalno preduzeće „Komunalne usluge“ pošlo je u stečaj – naglašava Ratko Pejović.

Na daleko po negativnom čuvena Vektra je privatizovala drvni kombinat Velimir Jakić, Građevinar i Optel u kom i danas postoje radnici kojim se duguje preko 60 zarada. Kada je u pitanju bivši drvni kombinat Velimir Jakić, Vektra je njegovom privatizacijom dobila 30-ogodišnje koncesije na pljevaljske šume i obavezala se da vrši njihovu eksploataciju, uzgoj, izgrađuje šumske puteve, štiti od požara i bolesti što naravno nikad nije činila. Uz to je pljevaljskoj lokalnoj upravi ostala dužna milionske iznose po osnovu raznih poreza – pojašnjava Ratko Pejović.

“Apsolutno sam uvjerenja da su se mnoga od ovih preduzeća mogla sačuvati, radnici u njima raditi i privređivati za sebe i svoje porodice. Ipak, nekom je u međuvremenu bio interes da ih dovede do ništa a da ih za male pare proda”, zaključuje Ratko Pejović, predsjednik Sindikalnog povjereništva SSCG.

Duško je na teži način shvatio da tokom deset godina rada u Optelu jedino nije falilo obećanja.

“Ostao sam kratak za jedno pet godina zarada. Oprostio bih dugovanja, ali ne i radni staž. Od tih deset godina sigurno za 6-7 nije uplaćen”, navodi Duško.

U poslovnoj zgradi nekadašnjeg “Građevinara” danas je Tužilaštvo koga radnici – žrtve tranzicije i stečajeva, sve češće pozivaju da ispita neuspješne privatizacije.

Izvor: RTCG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *