RAKOČEVIĆ: Sve zarade da budu veće proporcionalno u odnosu na minimalnu

U Sindikatu uprave i pravosuđa nadaju se da će uz uvećanje minimalne zarade, proporcionalno biti veće i ostale zarade u Crnoj Gori. Predsjednik tog Sindikata Nenad Rakočević podsjeća, da će prema najavama, minimalna zarada biti duplirana, pa se nada, da će i ostali platni razredi biti uvećani više od 25%, kako su oni to tražili. Ako najavljeno ne bude i ispunjeno već, kako je kazao, najave o uvećanju zarada budu upotrebljene u svrhu dnevne politike, najavljuje da će od toga zavisiti i njihova podrška vladi. Najavljuje i da će nakon februara naredne godine pokrenuti inicijativu za vraćanje regresa i toplog obroka i izmjenu sistemskih zakona, između ostalih i Zakona o štrajku.

Podsjećamo, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najavio je uvećanje zarada za 17% odnosno uvećanje minimalne zarade na 450 eura.

Rakočević je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da se nada da će ta ideja biti sprovedena u djelo odnosno da će proporcionalno u odnosu na minimalnu zaradu biti povećane i ostale zarade zaposlenih u Crnoj Gori.

„Nadamo se da će kroz uvećanje minimalne zarade proporcionalno biti povećana zarada i ostalim zaposlenima u Crnoj Gori. Konkretno u javnoj upravi. Ako je minimalna zarada 450 eura, ona je skoro duplo uvećana, očekujemo i proporcionalno uvećanje zarada ostalim platnim razredima“, kaže Rakočević.

On dodaje da su u Sindikatu uprave i pravosuđa zbunjeni na koji način će biti uvećana zarada ostalim platim razredima. Zato su, kaže, od ministarstva finasija, i zatražili pojašnjenje.

„Nemamo tu formulu i ne znamo koliko će zarada biti uvećana u državnoj upravi i lokalnim samoupravama odnosno ostalim zaposlenima u Crnoj Gori. Ako je reper minimalna zarada očekujemo da će i ostali platni razredi biti uvećani ne 25%, kako smo mi tražili, već to uvećanje treba da bude veće“, navodi predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa.

Ako najavljeno ne bude i ispunjeno već najave o uvećanju zarada budu upotrebljene u svrhu dnevne politike, Rakočević kaže a će od toga zavisiti i njihova podrška vladi.

„Naše članstvo nije za nepoštovanje. Broj od 7.500 do 8.000 zaposlenih zajedno sa članovima porodica i te kako su značajan segment društva. Imaćemo odgovor i kroz sve legitimne sindikalne metode“, kaže Rakočević ali dodaje da ipak vjeruje da će do povećanja zarada doći. Zato, kaže, čekaće 1. februar.

„Sindikat je pokrenuo i akciju kako bi se od 2011. oduzeti regres i topli odbrok vratili“, dodaje Rakočević. Kaže da ono što je nekome oduzeto, mora da se vrati.

Ta inicijativa će, kako je najavio, biti pokrenuta nakon uvećanja zarada u javnom sektoru.

On je iskazao nezadovoljstvo odnosom premijera Zdravka Krivokapića i određenih resornih ministarstava prema Sindikatu uprave i pravosuđa ali i ostalim sindikatima. Ukazuje da nema socijalnog dijaloga.

„Mi smo se braćali više puta, nezadovoljstvo smo iskazalim izlaskom pred vladu u januaru. Nemamo ni odgovora na dopise ili ih je jako malo. Sada imamo moguću posljedicu zbog nepregovaranja i usklađivanja Granskog kolektivnog ugovora za oblast pravosuđa. Više tužbi za 1000 zaposlenih u sudovima i tužilštvima po osnovu dežurstava. Ta sredstva se ne isplaćuju već 5 mjeseci. To će biti ozbiljan iznos za ministarstvo finansija“, kazao je Rakočević.

Sindikat, kaže, traži od vlade i ministarstava da ne budu pasivni. Ako se do kompromisa ne dođe i nastavi nastavi se dosadašnji odnos Vlade prema određenim sindikatima, Rakočević je najavio, kako je kazao „upotrebu svih dozvoljenih sindikalnih metoda i dostupnih aktivnosti“.

„Zakon o štrajku ne dozvoljava štrajk. Mi tražimo izmjenu sistemskih zakona između ostalih i taj, tražimo sve ono što nas sleduje u koliko do toga ne dođe, daćemo sve od sebe i izvršiti pritisak na naše poslodavce na svim nivoima“, zaključio je Rakočević.

Izvor: RTCG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *