Sindikalno povjereništvo i Udruženje penzionera Pljevalja traže olakšice od EPCG: Primanja mala da podmire dug i račun za struju

Nakon što je iz Elektroprivrede saopšteno da je na području pljevaljske opštine do 20. oktobra sa elektromreže isključeno 171 domaćinstvo zbog neredovnog plaćanja računa, iz Saveza sindikata CG i Udruženja penzionera pozivaju poslovodstvo te kompanije da dodatno olakšaju otplatu dugova svim licima koja nemaju redovna primanja ili su im primanja niska. Sindikalno povjereništvo traži da u Elektroprivredi imaju tolerantniji pristup prema onima koja nemaju redovna primanja ili zarađuju do 350 eura, a iz Udruženja penzionera traže olakšice u otplati dugova za penzionere s najnižim primanjima od 147 eura.

– Iako zaista vjerujem da je u pitanju dobra namjera Elektroprivrede da se dugovi za električnu energiju otplaćuju na rate u iznosu od 20 eura uz redovno prispjeli račun, ipak ne znam koliko je to dobra varijanta. Postavlja se pitanje da li lica koja primaju materijalno obezbjeđenje porodice ili koja nemaju redovna primanja mogu plaćati mjesečni račun i ratu od 20 eura – kaže povjerenik Opštinske organizacije Saveza sindikata CG Ratko Pejović.

Ističe da mnogi zaposleni u Pljevljima primaju plate u iznosu od 250 do 350 eura. Pejović navodi da solidne plate primaju samo oni koji rade u energetskom sektoru, odnosno u Rudniku uglja, Termoelektrani i CEDIS-u.

– Razumijem zaposlene u Elektroprivredi što ne mogu da shvate radnike čija je plata manja od 350 eura i što se čude kako su ti isti radnici dužni za električnu energiju. Pozicija zaposlenih u Elektroprivredi i drugim energetskim kompanijama sasvim je drugačija i mnogo lagodnija. Zaposleni u lokalnoj upravi sa srednjom stručnom spremom primaju do 300 eura, a onima koji rade u trgovini i u ugostiteljstvu zarade nijesu ni 300 eura, već se kreću oko 250 eura. Ima mnogo i onih koji dobijaju posao na određeno vrijeme ili rade za dnevnicu, što znači da ne primaju platu svakog mjeseca. Ako tim ljudima odredite kao obavezu da plate trećinu ili polovinu postojećeg duga, da potom mjesečno plaćaju svaki račun redovno i 20 eura ratu, oni to ne mogu ispoštovati jer im je onda u najboljem slučaju račun za struju 50 ili 60 eura. Ti ljudi imaju račune za vodu, komunalije, održavanje stanova ili čak plaćaju mjesečnu kiriju, kaže Pejović i pojašnjava da bi Elektroprivreda kao državna kompanija trebalo više da povede računa o svim građanima.

Niže rate

Prema riječima Pejovića, neophodno je olakšati plaćanje računa za struju, jer je strašno da u Pljevljima, gdje se proizvodi šezdeset odsto električne energije u Crnoj Gori, postoje domaćinstva koja su zbog duga od nekoliko stotina eura isključena sa mreže.

– Elektroprivreda bi u narednom periodu, prije nego što dođe zima, trebalo da svim dužnicima, koji imaju primanja niža od 350 eura, obezbijedi plaćanje dugova sa što nižom ratom i bez uplate trećine iznosa ukupnog duga, kazao je Pejović.

Da je neophodno olakšati plaćanje računa za električnu energiju, smatra i predsjednik pljevaljskih penzionera Vukadin Damjanović.

– Prema poslednjim podacima, 933 penzionera u Pljevljima primaju najnižu penziju koja iznosi 147 eura. Ne znam na koji način oni mogu da redovno plate račun i ratu od 20 eura?! Sasvim je sigurno da će oni u tom slučaju trećinu svog primanja dati za električnu energiju i da će im manje od 100 eura ostati za život tokom čitavog mjeseca, kazao je Damjanović, ističući da je još veći broj penzionera koji primaju penzije do 200 eura.

Izvor: DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *