Zarubica: Skupština da izglasa produženje OKU-a

Zarubica je, u emisiji “Takulin”Gradske televizije, kazao da će, ako Opšti kolektivni ugovor bude produžen, zaposleni u Crnoj Gori moći da ostvaruju osnovna prava, imaju veće zarade po osnovu minulog, prekovremenog, noćnog, kao i rada za vrijeme državnih i drugih praznika.

“Pozivam sve poslanike, svih poslaničkih klubova, da počnemo svi zajedno da radimo i samim tim jačamo socijalni dijalog, kako kroz odbore, tako i Savez sindikata. I kolege iz Unije sindikata su pokazali da su spremni da sagledaju sva pitanja od interesa zaposlenih, odnosno građana i da tako svi damo puni doprinos”, rekao je Zarubica.

Dodao je da je najbolje probleme rješavati unutar Crne Gore, ali i da međunarodne institucije mogu biti korisne.

Socijalni dijalog nije na potrebnom nivou, ocjenjuje Zarubica, pogotivi kada se radi o lokalnim socijalnim savjetima.

“Mi smo više godina ukazivali da nijesmo zadovoljni socijalnim dijalogom. Radili smo na tome da se dijalog uspostavi na nacionalnom nivou i tada je Socijalni savjet počeo da funkcioniše. Međutim, nijesmo zadovoljni zato što se ne donose krucijalne preporuke, niti se uvažavaju. Posebno bih istakao problem lokalnih socijalnih savjeta, koji su mrtvi. Mi nažalost, čak ni u Glavnom gradu nemamo lokalni socijalni dijalog”, upozorio je Zarubica.

Smatra i da nedjelja u trgovini treba da ostane neradna.

“Mi smo se složili sa zahtjevom da nedjelja ponovo bude radna, ali pet mjeseci u ljetnjoj i zimskoj sezoni za mikro preduzeća, koja važe za najugroženije. To bi ujedno bio test da vidimo kako će funkcionisati, da li će se ispoštovati zaposleni, da li će im biti plaćeno“, kazao je on.

Tvrdi da ih je iznenadio zahtjev poslodavaca da to važi za sve zaposlene.

„Logičan zaključak je da su bili pritisnuti od strane velikih trgovinskih lanaca, upravo onih koji su predložili da se u zakonu o trgovini nađe neradna nedjelja. Sindikat to nije prihvatio”, zaključio je Zarubica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *