Trećina građana želi da ode iz Crne Gore

Da napusti Crnu Goru u potrazi za boljim poslom i dostojanstvenim uslovima rada i života ozbiljno razmišlja 33,8 odsto građana, pokazuje anketa koju je juče predstavila Unija slobodnih sindikata (USS).

O odlasku najviše razmišljaju mlađi od 30 godine odnosno čak 67,3 odsto, zatim osobe koje rade u privatnom sektoru 55,4 odsto, kao i 54,6 odsto osoba sa nižim primanjima.

Generalni sekretar USS-a Srđa Keković kazao je da ovi podaci pokazuju veliko nezadovoljstvo zaposlenih iznosima zarada ali i uslovima rada koje imaju.

”Kada se završe epidemiološke mjere, veliki broj građana naručito mladih radnika će napustiti Crnu Goru. Poslodavci izgleda još ne shvataju taj problem da će ostati bez radne snage. Umjesto da sarađuju sa sindikatima na poboljšanju uslova rada, oni odbijaju pregovore o Opštem kolektivnom ugovoru. U Evropi se sve više prelazi na čeverodnevnu radnu sedmicu, a kod nas 48,2 odsto zaposlenih radi šest dana sedmično”, kazao je Keković.

On je naveo da 40,6 odsto ispitanika radi na određeno vrijeme, iako to treba biti izuzetak a ne pravilo, kao i da 8,1% ispitanika radi po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, koji nisu dio radnog zakonodavstva već obligacionog prava.

Da radi prekovremeno odgovorilo je 21,3 odsto ispitanika, a da je tek 59,1 odsto plaćeno za taj prekovremeni rad, dok 40 odsto nije plaćeno.

Da im poslodavac ne uručuje platnu listu navelo je 42,3 odsto ispitanika, iako je ona zakonska obaveza i od januara je postala izvršna isprava, odnosno ako poslodavac ne isplati zaradu zaposleni se može naplatiti preko nje.

Skoro trećina, 30,3 odsto je navelo da zaradu prima u sivoj zoni, odnosno poslodavac na taj način izbjegao da plati pune poreze i doprinose.

Da im poslodavac ne dozvoljava da koriste sedmični odmor, koji ih po zakonu slijeduje, navelo je 13,9 odsto ispitanika, dok samo 36,2 odsto njih ima slobodan dan nedjeljom.

Svaki šesti ispitanik (17,6 odsto) naveo je da ne može koristiti godišnji odmor, dok 16 odsto ispitanika ne može koristi slobodne dane za vrijeme državnih praznika a 11 odsto njih ne može koristiti slobodne dane za vrijeme vjerskih praznika.

Na pitanje koliko bi trebalo da iznosi minimalna zarada za puno radno vrijeme koja bi mogla da omogući egzistenciju četvoročlanoj porodici, prosječni odgovor je 900 eura.

Protest ispred Skupštine jer inicijativa za OKU nije na dnevnom redu

U ponedjeljak će ispred Skupštine Crne Gore, kada započinje nova sjednica, u periodu od 11 do 13 časova biti održan protest kojeg organizuju Savez sindikata i Unija slobodnih sindikata. Razlog je što u dnevnom redu nema njihove inicijative za izmjenu Zakona o radu kojim bi se između ostalog produžilo trajanja Opšteg kolektivnog ugovora koji ističe 31. decembra.

To je najavljeno na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji obje sindikalne centrale, koje su inicijativu poslale Skupštini i svim poslaničkim klubovima još u septembru, a zatim je obnovili prije nekoliko dana ali nisu dobili nikakav odgovor.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković je kazao da Opšti kolektivni ugovor obuhvata najširi spektar radničkih prava, a bez njega bi desetine hiljada radnika iz sektora koji nemaju granske kolektivne ugovore ostali bez većine radničkih prava.

On je naveo da zbog neprihvatanja poslodavaca, većina djelatnosti nema granske ugovore, zbog čega jedina prava crpe iz OKU. Kao primjer naveo je da čak ni bankarski sektor nema važeći granski kolektivni ugovor.

Generalni sekretar Saveza sindikata Dušan Zarubica kazao je da ukoliko se važenje OKU ne produži, već u januaru desetine hiljada radnika neće moći da dobiju naknade mimo osnovne zarade, kao što su naknade za prekovremeni rad, dežurstva…, dok će izgubiti najveći dio osnovnih radničkih prava.

On je podsjetio da se slična situacija desila prošle godine jer se socijalni partneri nisu mogli dogovoriti o zaključenju novog OKU pa su poslanici svih poslaničkih grupa podržali incijativu sindikata i tada je izmjenom zakona produžen.

”To se i sada može uraditi jer je već u proceduri predlog izmjena Zakona o radu kojim se povećava minimalna zarada, tako da se može lako amandmanski djelovati. Zabrinjava to što od njih nemamo nikakve odgovore a vrijeme ističe”, kazao je Zarubica.

On je naveo da je Opšti kolektivni ugovor preciziran još u junu, ali da je na kraju Unija poslodavaca odbila da ga potpiše neubjedljivo obrazlažući to zahtjevima da se ne ograničava rad nedjeljom.

Radnici Novog duvanskog nisu htjeli u sindikat, a sada zovu

Predsjednik granskog sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Veljko Baošić juče je na zajedničkoj konferenciji SSCG i USS-a kazao da je ta oblast jedan od primjera u kojoj nema granskog kolektivnog ugovora i čiji će zaposleni biti značajno oštećeni ukoliko Skupština ne produži važenje Opšteg kolektivnog ugovora koji ističe 31. decembra.

”Za dva mandata na ovoj funkciji deset puta sam slao Uniji poslodavaca inicijativu da formiraju radnu grupu od poslodavaca iz ove oblasti i da potpišemo granski kolektivni ugovor, a dobijao sam isti odgovor da poslodavci iz ove oblasti nisu njihovi članovi i da ne mogu formirati radnu grupu”, kazao je Baošić.

On je naveo i da poslodavci zastrašuju radnike kako se ne bi učlanili u sindikat.

”U više firmi gdje smo o tome razgovarali sa radnicima dobili smo odgovore: ‘Nemoj molim te, ostaviće nas bez posla’. Slično je bilo i u Novom duvanskom kombinatu, nisu željeli da budu u sindikatu, a sada kada je vlasnik najavio gašenje, dolaze da traže pomoć. Nije problem, pomoći ćemo im, ali radnici moraju da skupe hrabrosti i uđu u sindikat”, kazao je Baošić.

Izvor: Vijesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *