Zdravstvenim radnicima povećanje plata od 1. januara od 30 do 40 odsto

d 1. januara 2022. biće povećane plate medicinskom kadru za 30 do 40 odsto, a nemedicinskom kadru između 13 do 26 odsto – kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović nakon potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora sa predstavnicima reprezentativnih sindikata zdravstva.

Ispred Samostalnog sindikata zdravstva ugovor je potpisala, kako je precizirano,  Ljiljana Krivokapić, a ispred Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore Nebojša Radonjić.

Borovinić Bojović je kazala da se prvi put dešava da Vlada inicira povećanje plata u zdravstvu, smanjuje nejednakost zarada, pa „najveći rast ostvaruju zaposleni sa nižim koeficijentima, a najmanji direktori zdravstvenih ustanova“.

– Ovo je još jedna potvrda da smo istrajali i bili ozbiljni u namjeri da uvažimo napore i požrtvovanje svih zaposlenih u zdravstvu, koji su svoj život opredijelili brizi o onome što nam je svima najvažnije – zdravlje – istakla je ona.

Kroz ovo povećanje zarada, prema njenim riječima, žele da utiču na poboljšanje standarda zaposlenih u zdravstvenom sistemu i vraćanja ugleda profesiji koja je decenijama bila zanemarivana.

– Počeo je i proces ulaganja u opremanje zdravstvenih ustanova i nabavku savremene medicinske opreme, kako bi i uslovi rada svih zdravstvenih radnika bili približni evropskom nivou, a usluge koje oni pružaju zaista je takva – rekla je Borovinić Bojović.

Krivokapić je kazala da je srećna što je „poslije ovoliko godina bavljenja sindikalizmom prvi put da je resorno ministarstvo u sadejstvu sa Ministarstvom finansija razmatralo i povećalo zarade zaposlenih u sistemu zdravstva“.

– Do sada je uvijek bilo da se borimo za male procente, a kada imate startni koeficijent nizak svako povećanje je nedovoljno – navela je ona.

Radonjić je, kako je navedeno u saopštenju, pohvalio „ogromno povećenja plata zaposlenih u zdravstvenom sektoru“, ali i naglasio da će se u narednom periodu zalagati da se u većoj mjeri nemedicinski kadar u dijelu zarada izjednači sa medicinskim.

– Iako sam zadovoljan sa povećanjem koje je veliko, moramo učiniti sve da svi ljudi koji rade u zdravstvenom sektoru budu takođe zadovoljni – zaključio je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *