KRIVOKAPIĆ: Sindikat neće dozvoliti da srednji medicinski kadar bude izostavljen zakonom

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardzić poručila je da neće dozvoliti da se ugrozi primjena novog Zakona o zaradama u javnom sektoru, kojim se dodatno povećavaju plate ljekarima, iako iz Sindikata zdravstva tvrde da se na taj način diskriminišu ostali medicinski radnici. Ona ističe da se protive utvrđivanju koeficijenata kroz granski kolektivni ugovor, zbog, kako tvrdi korumpiranosti sindikata. Poručuje da ne žele biti taoci pregovara čelnika reprezentativnih sindikata koji su, kako kaže, u poslednjih 15 godina imali priliku da unaprijede položaj medicinskih radnika.

Plate ljekarima po novom Zakonu o zaradama u javnom sektoru, čija primjena počinje od 1. juna, biće uvećane dodatno za oko 400 eura. Ovim zakonom nije obuhvaćen srednji medicinski kadar.

– Naš stav je da se zarade ne trebaju uređivati granskim ugovorom upravo zbog korumpiranosti sindikata. O našim zaradama treba da odlučuju u Skupštini kao što je to urađeno u decembru. I kroz tu odluku treba da se očitava odnos politike prema gorućim pitanjima kakvo je odliv i nedostatak ljekara, pravovremena zdravstvena zaštita… Ako se na bilo koji način ugrozi primjena izglasanog zakona, neminovna je reakcija ljekara. Probleme treba rješavati u odnosu na prioritete – ističe Popović Samardzić.

Popović Samardzić pojašnjava da je Crna Gora jedina zemlja na svijetu u kojoj se reprezentativni sindikati zdravstva zalažu za smanjenje zarada onih čije interese navodno zastupaju.

– Time samo potvrđuju činjenicu da ovakve sindikalne organizacije nikad više ne smiju uticati na pitanja koja se tiču interesa ljekara. Ovo rade upravo oni koji za 15 godina nisu uspjeli povećati zarade više od 10 do 15 odsto, dok su svoju imovinu i zaradu vrlo uspješno uvećavali. Sada „reprezentativni“ prijete štrajkom, ne kako bi srednjem medicinskom kadru povećali zarade, nego kako bi ljekarima smanjili zarade! Stoga, pozivamo sve zaposlene da, u pravnoj službi svoje ustanove, provjere kojoj sindikalnoj organizaciji pripradaju i da se ispišu iz članstva organizacija koje rade u korsit vaše štete, koji u uspjesima drugih ne vide svoju pregovaračku šansu, već samo nanose štetu. Samostalni sindikat zdravstva Crne Gore, Sindikat zdravstva Crne Gore. Želimo vas upozoriti i da postoji mogućnost da ste od strane pravne službe vaše ustanove, bez vaše saglasnosti, učlanjeni u gore navedene sindikalne organizacije. Ukoliko nikada nijeste popunili pristupnicu za učlanjenje u neku sindikalnu organizaciju, a odbija vam se naknada za članstvo, vjerovatno ste bez vašeg znanja prijavljeni u neku sindikalnu organizaciju – poručuje Popović Samardzić.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore Ljiljana Krivokapić odgovorila je da neće dozvoliti da srednji mediicnski kadar ne dobije povećanje od jula. Krivokapićeva nije htjela da komentariše navode Popović Samardzić o korumpiranosti sindikata.

– To je diskriminacija, mi smo svi tim u radu shodno nivou obrazovanja. Naši sindikati su uspjeli u protekle tri godine da povećaju plate za 45 odsto, od januara ove godine 30 procenata i prije dvije godine 15 odsto. Jasno je ko je kako radio. Ponavljam da ćemo tražiti razgovore sa ministrom zdravlja Dragoslavom Šćekićem – kaže Krivokapićeva.

Po novom propisu koji stupa na snagu 1. jula doktoru medicine će biti koeficijent složenosti posla kao predsjedniku Suda za prekršaje iznositi 15,99, specijalisti kao 19,02, a ljekaru supspecijalisti 20,75, kao zamjeniku Zaštinika ljudskih prava i sloboda.

Izvor: DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *