Održan Kongres Samostalnog sindikata zdravstva

Peti kongres Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore održan je 10. juna 2022. godine u hotelu Ramada. Ovom značajnom skupu prisustvovali su, pored članova sindikata iz zdravstvenih institucija, predstavnici nadležnih državnih organa, a putem video linka učesnicima kongresa se obratio Jan Vilem Gudrian, generalni sekretar EPSU – Evropske federacije javnih službi, koja okuplja preko osam miliona radnika.  

Učesnike kongresa pozdravio je Duško Zarubica, generalni sekretar SSCG, ističući značaj djelovanja ovog sindikata, odnosno posvećenost zdravlju i poboljšanju uslova za njegovo očuvanje i unapređenje. Posebno je istakao doprinos koji je ovaj sindikat dao u vrijeme pandemije korona virusa.

O radu Samostalnog sindikata zdravstva u proteklom petogodišnjem periodu, govorila je dosadašnja predsjednica dr Ljiljana Krivokapić potencirajući da je posvećenost pacijentima ključni prioritet koji je bio posebno vidljiv u vrijeme pandemije korona virusa, kada su medicinari, na “prvoj liniji” odbrane zdravlja, maksimalno opterećeni, uspjeli da se suprotstave velikom izazovu koji je potresao planetu. Poručila je da ako se hoće u Evropu mora se sarađivati sa sindikatima zato je neophodno sačuvati Granski kolektivni ugovor. Ona je akcentovala činjenicu da su 80 odsto zaposlenih u zdravstvu žene. Saopšteno je da je izuzetno značajno što je sindikalna zadruga “Zdravstvo” medicinarima izgradila više od 300 stanova. Zaključila je da sindikati znaju svoj put – to je još bolje zdravstvo, zadovoljni zaposleni i materijalnim statusom i uslovima u kojima rade.  

Jan Vilem Gudrian, u ime Evropske federacije javnih službi, poželio je uspješan rad delegatima kongresa te pozvao na još snažniju saradnju sa međunarodnim radničkim organizacijama. Afirmativno je govorio o radu crnogorskih zdravstvenih radnika koji, rekao je, pružaju kvalitetnu zaštitu svima kojima je neophodna.

Dr Elvis Omeragić, državni sekretar Ministarstva zdravstva i Vladimir Pavićević, predsjednik Sindikata zdravstva Crne Gore, obraćajući se delegatima kongresa, izrazili su želju da će i naredna djelatnost ove izuzetno bitne djelatnosti uvijek biti na uzlaznoj putanji za dobrobit društva.

Za predsjednika Samostalnog sindikata zdravstva je izabran dr Mihailo Babović, koji je kazao da je njegova vizija i težnja usmjerena ka daljem unapređenju sistema, a sve u cilju podizanja svjesti zaposlenih u zdravstvu. Ukazao je na neophodnost sindikalnog angažovanja, udruživanja, djelovanja.

Dodao je da se samo na partnerskim osnovama mogu postići rezultati na dobrobit zaposlenih, poslodavca i samog sistema, i da će nastojati da sindikat bude u rukama radnika.

Na kongresu su izabrani i članovi Statutarne komisije i Nadzornog odbora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *