ODRŽAN SASTANAK GENERALNOG SEKRETARA SSCG SA SARADNICIMA I PREDSJEDNIKA OPŠTINE PLJEVLJA

Povodom teške finansijske situacije u kojoj se nalaze komunalna preduzeća “Grijanje” i “Komunalne usluge”, a čiji je osnivač opština Pljevlja, održan je sastanak generalnog sekretara SSCG Duška Zarubice, predsjednika Granskog sindikata za komunalnu djelatnost Crne Gore Branislava Plamenca, predsjednika Sindikalnog povjereništva SSCG opštine Pljevlja Ratka Pejovića i sindikalnih rukovodilaca lokalnih komunalnih preduzeća sa predsjednikom opštine Pljevlja Igorom Golubovićem.

Na sastanku koji je protekao u konstruktivnoj atmosferi razmotreni su problemi koji su doveli do situacije da ova dva lokalna preduzeća ne posluju pozitivno i nisu u mogućnosti da redovno isplaćuju zarade radnicima i izvršavaju obaveze prema državi. Ukazano je na značaj koji ova dva preduzeća imaju za širu društvenu zajednicu, a isto tako i na neodrživost ovakve situacije zbog biološkog opstanka radnika i njihovih porodica.

 Predsjednik opštine je iskazao spremnost da opština Pljevlja aktivno učestvuje u iznalaženju rješenja koja će pomoći lokalnim komunalnim preduzećima da izađu iz krize i počnu poslovati na zdravim osnovama. U tom cilju već je iznađen set mjera koja će omogućiti pozitivno poslovanje ovih preduzeća.

Posle sastanka generalni sekretar Saveza Sindikata Crne Gore Duško Zarubica u izjavi za medije je rekao da je na sastanku tražena samo primjena pozitivnih zakonskih propisa, da je data prednost socijalnom dijalogu u odnosu na druge mjere koje su na raspolaganju sindikatima i da je od strane predsjednika opštine Pljevlja Igora Golubovića obećano iznalaženje mjera koja će preduzeti osnivač u cilju pomoći da ova dva preduzeća počnu poslovati pozitivno na dobrobit svih građana Pljevalja.

Konkretno, obećano je da će u narednom periodu biti redovno isplaćivane zarade radnicima Komunalnog preduzeća “Grijanje”, a da će se zaostale zarade u najkraćem mogućem roku isplatiti. Uz preduzimanje konkretnih mjera u narednom periodu u saradnji osnivača i rukovodstva ovog komunalnog preduzeća iznaći će se rješenja, koja će omogućiti da u narednoj godini ovo preduzeće posluje pozitivno.

U cilju prevazilaženja problema u preduzeću “Komunalne usluge” koji ima 55 zaposlenih radnika, uskoro bi trebao biti izabran novi izvršni direktor, a osnivač, opština Pljevlja će uz preduzimanje mjera za značajno smanjivanje broja zaposlenih, kao i kroz obezbjeđivanje nekih dodatnih poslova, stvoriti mogućnost da ovo komunalno preduzeće počne poslovati pozitivno. Takođe je obećano da se kroz subvencije koje su moguće u skladu sa zakonskim rešenjima pomogne izlasku iz krize.

U cilju realizacije takvih mjera pošto u preduzeću ima dosta administrativnih radnika što je naslijeđe iz prošlosti, kao i radnika koji su pri kraju svog radnog aranžmana, omogućiće se da 10 zaposlenih koji su izrazili spremnost za sporazumni raskid ugovora o radu, uz isplatu odgovarajućih otpremnina, napuste preduzeće.

Takođe je obećano da će opština Pljevlja preuzeti da isplaćuje bruto plate za 7 radnika “Azila za pse” koji posluje u sklopu preduzeća “Komunalne usluge” što će dodatno rasteretiti finansijske obaveze preduzeća prema zaposlenim radnicima. Istovremeno će radna jedinica “Parking” postati dio komunalnog preduzeća “Čistoća”, zajedno sa 10 radnika koji su radili u toj radnoj jedinici.

Ovako značajno smanjenje broja radnika uz bolje radno angažovanje radnika i dobru organizaciju poslova od strane rukovodstva preduzeća trebalo bi da omogući finansijsku konsolidaciju preduzeća koje je od šireg društvenog značaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *