ODRŽAN SASTANAK SA MINISTROM FINANSIJA

Predstavnici SUPCG i Ministar Damjanović razgovarali o stvaranju zakonskih pretpostavki za uvećanje zarada za zaposlene u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i pravosuđu

Ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović i načelnica Direkcije za obračun i kontrolu zarada u Ministarstvu finansija, Olga Uskoković sastali su se danas sa predstavnicima Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore, predsjednikom Nenadom Rakočevićem i njegovim saradnicima, Refadijom Abdić, sekretarkom tog Sindikata i Sašom Šimunom, šefom pravne službe.

Tema sastanka bila je stvaranje zakonskih pretpostavki za uvećanje zarada za zaposlene u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i pravosuđu. 

Predstavnici Sindikata prenijeli su nezadovoljstvo državne i lokalne administracije visinom zarada, za koje je kazao da su najniže u regionu i da je neophodno preduzeti hitne mjere koje bi doprinijele poboljšanju standarda života državnih i lokalnih službenika i namještenika. Podsjetio je da su Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru regulisani koeficijenti za zarade državnih službenika i namještenika, dok se za većinu zaposlenih u javnom sektoru (prosvjeta, zdravstvo, socijala i kultura), odnosno više od 60% svih zaposlenih, zarade uređuju kolektivnim ugovorima. Stoga je očekivanje Sindikata da se i za grupaciju zaposlenih koju zastupaju, koeficijenti za zarade definišu na isti način, odnosno kroz Granski kolektivni ugovor za upravu i pravosuđe.

Ministar Damjanović kazao je da je Ministarstvo finansija spremno da, u okviru zakonskih mogućnosti i budžetskih prilika, omogući da se, status državnih službenika i namještenika, dovede u ravan sa drugim zaposlenima u javnom sektoru, čije su zarade već korigovane ili su prepoznate potrebe za povećanjem u narednoj budžetskoj godini. 

Razgovor je rezultirao dogovorom da Sindikat dostavi inicijativu o izmjeni Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, o kojoj će se Ministarstvo finansija i Vlada izjasniti u najkraćem roku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *