Konstituisan Odbor za rodnu ravnopravnost

Savez sindikata Crne Gore formirao je Odbor za rodnu ravnopravnost 17. novembra 2022. godine. Odbor čine predstavnice svih granskih sindikata iz različitih djelatnosti. Na sjednici su prezentirani Pravilnik o radu Odbora i Program rada, a za predsjednicu je izabrana Nada Kovačević Stojanović, novinarka.

U radu skupa učestovao je generalni sekretar SSCG Duško Zarubica koji je kazao da očekuje da će Odbor, kroz SSCG, opravdati postojanje tim prije što je SSCG uspio da se pozicionira u svim međunarodnim organizacijama sindikata, a potom i da realizuje značajne projekte. To su šanse i Odbora za rodnu ravnopravnost jer na tim područjima može pronaći svoj angažman. Zarubica je govorio o pregovorima o Opštem kolektivnom ugovoru, njegovim novinama za radnike i najavio da će ovaj akt ubrzo biti potpisan.

Pitanja rada nedjeljom, povećanja zarada, modeli većeg učešća žena u sindikalnim aktivnostima i druga bile su u fokusu interesovanja učesnica sastanka.

Predsjedavala je Tatjana Džudović, šefica kabineta generalnog sekretara, koja je navela da doprinos žena posebno sada, kada su otvorena brojna pitanja u društvu, može biti od velikog značaja.

Programski ciljevi ovog odbora između ostalog, potenciraju aktivnosti članica sindikata na planu radnih, pravnih, ekonomskih i socijalnih pitanja žena. Potom, promovišu rodnu ravnopravnost i suzbijanje diskriminacije, afirmišu sindikat kod ženske populacije, dosljednu primjenu međunarodnih sindikalnih pravnih akata, obezbjeđivanje ravnopravnosti polova po principu najmanje 30 odsto žena u sastavu organa sindikata. Programske aktivnosti su otvorene za sve inicijative žena iz sindikata koji doprinose boljem društvenom i ekonomskom položaju članica radničke organizacije.

U Skupštini sindikata Crne Gore ovaj odbor će imati svoju predstavnicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *