U granske kolektivne ugovore uključiti i inflaciju

Skoro mjesec i po od početka primjene Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) Unija slobodnih sindikata (USSCG) i Savez sindikata Crne Gore (SSCG) nijesu imali nijednu negativnu dojavu na njegovu primjenu, kazali su generalni sekretari tih sindikalnih organizacija Srđa Keković i Duško Zarubica. Smatraju da je rano komentarisati primjenu OKU jer još uvijek nijesu isplaćene sve januarske zarade. Oni su apelovali na vladu da granskim kolektivnim ugovorima (GOKU) bude obračunata i stopa inflacije.

Koliko je za određene kategorije zaposlenih OKU donio benefita, prema riječima Kekovića najbolje će pokazati zarade zaposlenih na kioscima. Keković navodi da je do sada, za one koji rade nedjeljom po starom OKU, KV-trgovac imao dnevnicu oko 6 eura dok je ona sada, kako navodi, blizu 13 eura.

On ističe da OKU najveće benefite donosi zaposlenima čije su zarade do sada bile ispod minimalne a njih je, kako je naveo, oko 60.000.

Keković i Zarubica pozvali su zaposlene da prate situaciju i da im se, ako bude potrebe obrate i prijave nepravilnosti.

„Imam utisak da zaposleni sve više vjeruju sindikatima a to pokazuje i rast članova. Pozivam poslodavce da poštuju prava zaposlenih jer dolazi do toga da radna snaga u najboljim godinama odlazi iz države“, kazao je Zarubica.

Socijalni partneri potpisali su OKU krajem decembra i on je na snazi od 1. januara.

Predstavnici sindikata gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore kazali su da je njegovu primjenu za skoro mjesec i po rano analizirati. On je naveo da bi prvi benefiti koje bi zaposleni trebali da dobiju kroz OKU trebalo da se osjete kroz januarsku platu, koju, kako je kazao, mnogi još nijesu dobili.

„To je ogroman pomak, jako je bitno da imamo OKU u Crnoj Gori  jer je kultura našeg socijalnog dijaloga na bipartitnom nivou niska. Desetine hiljada naših kolega i koleginica nijesu sindikalno organizovani i pokriveni kolektivnim ugovorima kod poslodavaca i na nivou grane i direktno zavise od OKU“, kazao je Keković.

Kao najveću vrijednost OKU Keković i Zarubica navode to što je zadržao sva prava koja su zaposleni imali više od deceniju i dodao neka nova prava zaposlenima.

„Ono što je najbitnije je da se sva povećanja, za prekovremeni, noćni i za rad na državne i vjerske praznike obračunavaju preko minimalne zarade“, kazali su.

Sindikalci navode da je formiran Odbor za praćenje OKU i da je za ovako kratko vrijeme došao značajan broj pitanja za tumačenje koja se uglavnom odnose na pitanja kome pripada uvećana dnevnica nedjeljom.

„Sa predstavnicima poslodavaca smo se složili da pripada svima onima koji ne rade u turnusu. Na tu temu je za sjutra zakazano predsjedništvo Socijalnog savjeta“, kazali su.

Sindikalci smatraju i da se mora uraditi novi Zakon o zaradama u javnom sektoru.

Izvor: RTCG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *