Sindikat policije: Damjanović iskazao spremnost da pomogne u najvećoj mogućoj mjeri

Delegacija Sindikata Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova održala je radni sastanak sa Ministrom finansija  Aleksandrom Damjanovićem i njegovim saradnicima.

Povod za organizaciju sastanka bio je postizanje dogovora vezano za očekivano dodatnog povećanja zarada policijskih službenika i potpisivanje kolektivnog ugovora.

– Prisutni su se složili da je zajednički rad Ministarstva unutrašnjih poslova, Sindikata Uprave policije i Ministarstva finansija doprinio da se koeficijenti policijskih službenika uvećaju za 20 odsto, što te usvojeno na sjednici Vlade 31.12.2022.godine. Uredba o uvećanju koeficijenata već se primjenjuje, a rezultati se ogledaju na značajno uvećanje zarada i drugih dodataka na zaradu (prekovremeni rad, noćni rad, praznični sati i dr.).

Vlade Crne Gore je na sjednici održanoj 30.12.2022.godine, usvojila Odluku o dodatku na zaradu na određenim radnim mjestima u iznosu od 20 odsto,  a koja se odnosi i na policijske službenike. Kako je ova odluka usvojena poslije usvajanja Budžeta za 2023.godinu, pojavljuje se problem nedostataka sredstava u budžet MUP-a na „poziciji“ za zarade policijskih službenika. Da bi se krenulo sa primjenom ove odluke, neophodno je bilo utvrditi konačan uticaj trošenja sredstava nakon povećanja koeficijenata. Utvrđeno je da bi primjena odluke značilo nedostatak sredstava za isplate zarada zaposlenih nakon septembra, te je neophodno da se opredijele dodatna sredstva za ovu namjenu- navodi se u saopštenju.

Ministar Damjanović je iskazao spremnost da pomogne u najvećoj mogućoj mjeri da se nastali problem prevaziće na način što će Ministartvo finansija obezbijediti dodatna sredstva.

– Shodno navedenom, postignut je dogovor da se plate policijskih službenika za mjesec Mart i April 2023.god. dodatno uvećaju za po 5 odsto. Ovo znači da će se osnovna zarada u martu uvećati po odluci 15 odsto , a osnovna zarada za april biti uvećana po odluci 20 odsto. Pored navedenog, ostavlja se mogućnost u narednom periodu za dodatno uvećanje, što će zavisiti od trošenja sredstava iz budđeta.

Na sastanku se razgovaralo o datumu potpisivanja kolektivnog ugovora, pa je postignut dogovor da se naredne nedjelje dostavi novi tekst kolektivnog ugovora jer se postojeći tekst mora usaglasiti sa nekim odredbama Opšteg kolektivnog ugovora i Kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa. Ostavlja se rok od 15 dana da se urade korekcije teksta kako bi se isti potpisao- navodi se u saopštenju.

Izvor: Dan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *