Ginekolog u podgoričkom Domu zdravlja imao platu čak 3.500 eura

Izabrani timovi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti po zakonu pregledaju dnevno do 35 pacijenata. Međutim, pojedini su upisivali i do 180 tako da su na taj način dolazili do visokog iznosa plate – kazao je za Pobjedu dr Mihailo Babović

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva dr Mihailo Babović saopštio je juče da je oko 10 do 15 odsto zaposlenih u domovima zdravlja zloupotrebljavalo isplatu kapitacija, te da su zbog toga pojedini mjesečno imali platu oko 2.500 do 2.800 eura, a jedan ginekolog primao je čak 3.500 eura.

Kapitacija je naknada koju su dobijali zaposleni u domovima zdravlja kada pregledaju pacijente preko broja koji im je mjesečno određen. Obračun kapitacije rađen je po granskom kolektvnom ugovoru, a koji je u decembru prošle godine ukinulo Ministarstvo zdravlja jer nije bio u skladu sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru gdje su ljekari prebačeni u julu prošle godine. Zbog ove odluke negodovali su zaposleni u domovima zdravlja naglašavajući da im je plata umanjena za 200 do 300 eura.

Dr Babović za Pobjedu nije želio da govori o imenima, već je samo kazao da se radi o ginekologu iz podgoričkog Doma zdravlja. Prema njegovim informacijama još jedan ljekar je zloupotrebljavao kapitacije, ali za njega nije imao uvid u papire.

“To su izabrani timovi. Neshvatljivo da na sekundarnom i tercijarnom nivou ne možemo da ostvarmo toliku platu. Zakonom je definisano da u domovima zdravlja dnevno pregledaju do 35 pacijenata. Međutim, oni su upisivali i do 180 usluga“ kazao je Pobjedi dr Babović.

Na naše pitanje da li su pokrenute prijave protiv tih zaposlenih, on kaže da je to na Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje koji imaju sve podatke o zloupotrebama.

Krivična prijava

Dr Babović je podnio krivičnu prijavu protiv v. d. direktorice Stambene zadruge zdravstva dr Maje Radišević jer je, prema njegovim tvrdnjama, na toj poziciji protivzakonito dvije i po godine.

“V. d. stanje može da traje najviše godinu, a ona je tamo dvije i po. Takođe, ona više nije predstavnik reprezentativnog sindikata jer je izašla iz njega i osnovala ga pri Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Uprkos tome, Radišević je svoja prava u Stambenoj zadruzi zadržala što nije u skladu sa Statutom kojim je predviđeno da zadrugu čine dva reprezentativna sindikata i Vlada“ kazao je Babović.

Tvrdi i da su nelegitimni i članovi Upravnog odbora Stambene zadruge, pa samim tim i svaka odluka koju donesu.

Babović i predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Nebojša Radonjić juče su organizovali konferenciju za novinare osvrnuvši se na postignute rezultate kao i kritike pojedinih kolega iz nereprezentativnih sindikata.

Najviše kritika koje su se uglavnom odnosile na to da se bore za smanjenje plata ljekarima, kako su istakli, dobili su nakon potpisivanja granskog kolektivnog ugovora kojim su povećane plate nemedicinskom kadru za 12 odsto.

Tim granskim kolektivnim ugovorom ukinuti su dodaci poput kapitacija, minulog rada… kao i isplate supspecijalistima jer su oni već prepoznati Zakonom o zaradama u javnom sektoru, pa se isključila mogućnost dupliranja naknada.

Babović i Radonjić su juče kazali da je njihov cilj da rade na daljem povećanju plata ljekara i ostalog medicinskog i nemedicinskog kadra.

Da bi brže ostvarili taj plan, planiraju i potpisivanje sporazuma o međusobnoj saradnji ova dva sindikata.

“Glavni cilj je da u narednom periodu plate medicinskih sestara i tehničara dovedemo u ravan koja je nekad bila u odnosu na ljekare proporcionalna, da taj odnos bude kao nekad“ naglasio je Radonjić.

Izvor: pobjeda.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *