Održan Okrugli sto pod nazivom „Mladi radnici i svijet rada budućnosti“

U sklopu Projekta „Sindikati za pravičan oporavak – jačanje uloge sindikata u ublažavanju krize izazvane pandemijom Covid 19“, Savez sindikata je održao Okrugli sto pod nazivom „Mladi radnici i svijet rada budućnosti“ na kojem su mladi iz različitih sindikalnih organizacija diskutovali o temama prvenstveno vezanim za perspektivu mladih radnika u Crnoj Gori, kao i uticaju digitalizacije na svijet rada u našoj zemlji.

Svjesni smo da se svijet rada mijenja brže nego što je bilo ko očekivao. Imamo sa jedne strane svijet kapitala koji se mnogo brže prilagođava, i u velikoj mjeri diktira tempo i uslove digitalizacije, automatizacije, ali i dodatne fleksibilizacije radnih odnosa, koja se opet najviše odnosi na mlade radnike. Prirodni odliv i promjene u strukturi privrede zahtijevaju aktivan pristup bez odlaganja. Ono što danas zovemo atipičnim radnim odnosima, kao što je rad preko internet platformi ili rad na daljinu u bliskoj budućnosti može postati uobičajen oblik radnog angažmana za mlade ljude – rekao je Vladimir Krsmanović, menadžer Projekta.

Potrebno je pripremiti strategiju kako bismo odgovorili na izazove koji nas očekuju u vidu novih poslova, jer je neophodno stvoriti ambijent kako bi se mladi ljudi odlučili da žive, rade i stvaraju u ovoj zemlji. Jer sve više imamo primjera da nam odlaze, a mnogi koji se sada školuju vide sebe u budućnosti u inostranstvu – rekao je Milorad Marković, predsjednik Odbora mladih SSCG.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *