„Okrugli sto: Značaj kolektivnog pregovaranja u vremenu oporavka od Covid 19 krize“

Savez sindikata Crne Gore je održao Okrugli sto pod nazivom „Značaj kolektivnog pregovaranja u vremenu oporavka od krize izazvane COVID-19“. Događaj je organizovan u sklopu Projekta „Sindikati za pravedan oporavak-jačanje uloge sindikata u ublažavanju posledica Covid 19 krize“.

Slavica Stijović, miritelj u Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova je navela je da postojanje kolektivnog ugovora za određenu oblast u velikoj mjeri olakšava postupak rješavanja radnih sporova, pogotovo kada su u pitanju kolektivni sporovi.

„Kolektivno pregovaranje u sektoru trgovine ne postoji. Najveći problem je nemogućnost sindikalnog organizovanja u praksi, i oslanjamo se na Opšti kolektivni ugovor. Da li je problem samo u poslodavcima? Donekle i nije, već dio odgovornosti snose i sindikalni predstavnici u nekim firmama. Nadamo se da će kako i država tako i poslodavci uvidjeti u kom su problemu radnici trgovine, i da će kao što je obećano na sjednici Socijalnog savjeta početkom godine, da uđemo u pregovore za potpisivanje GKU.“, istakla je Sonja Knežević, predsjednica Sindikata trgovine.

„Postoji kolektivno pregovaranje u našoj oblasti, i tiče se Sindikata sudstva CG, i sa resornim ministarstvima smo ostvarili bolji materijalni položaj zaposlenih u narednom periodu. I dalje ćemo zajedno, što je i jedini mogući način da unaprijedimo položaj zaposlenih u sudstvu.“, rekao je Dejan Đukić, predsjednik Sindikata sudstva Crne Gore.

Učesnici su saglasni da je za kvalitetno kolektivno pregovaranje neophodno jačanje pregovaračkih kapaciteta samih sindikata, ali treba i raditi na povećanju svijesti o značaju potpisivanja kolektivnih ugovora kao efikasnog sredstva za trajnije rješavanje potencijalnih radnih sporova kod samih poslodavaca koji treba da prepoznaju značaj ovog procesa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *