ZAUSTAVIMO KORPORATIVNU POHLEPU

Međunarodna konfederacija sindikata još od 2008. godine, organizuje Svjetski dan dostojanstvenog rada 7. oktobar. To je dan kada svi sindikati svijeta ustanu u odbranu dostojanstvenog rada.

Osnovna parola Međunarodne konfederacije rada, koja podržava Savez sindikata Crne Gore, ove godine je ,,Zaustavimo korporativnu pohlepu“. 

Jasno je da Crna Gora ide ka napretku da se otvaraju prostori za velike kapitalne inveticije, ali apelujemo da Crna Gora ne bude područje upravo za tu korporatvnu pohlepu već da bude područje gdje će se cijeniti i poštovati dostojanstveni rad zaposlenih. 

Sasvim je jasno da svakim danom sve veći i veći broj multinacionalnih kompanija nalazi svoje mjesto i na teritoriji Crne Gore. Veliki broj lica upravo u ovim kompanijama pokušava naći sebi zaposlenje i osigurati zaradu. Međutim ono što Savez sindikata Crne Gore zabrinjava jesu iskustva iz mnogih zemalja gdju su upravo ove kompanije iskoristile i upotrijebile svoju finansijsku moć, a upravo na štetu zaposlenih. Sramotno je kada jedna takva multinacionalna jaka kompanija koja ostvaruje milionske dobiti zaposlenima uskraćuje pravo na minimalnu zaradu. 

Nije rijedak slučaj da se upravo u tim kompanijama prekovremeno radi i da se neredovno uplaćuju porezi i doprinosi što je posebno apsurd kada se ima u vidu da upravo te kompanije imaju godišnje finansijski obrt u milionskim iznosima. Ono što u svakom slučaju zabrinjava ne samo SSCG nego i sindikalni pokret Evrope i svijeta jeste da takav način funkcionisanja svjetske ekonomije gdje globalni lanci snadbijevanja potkopavaju dostojanstven rad svuda u svijetu i podstiči eksploataciju i nejednakost među zaposlenima. U ovim slučajevima vlade ne uspijevaju da regulišu ponašanje multinacionalnih kompanija izvan, a često i unutar svojih granica. 

Ljudi su zarobljeni u neformalnom radu, male su plate i neredovna i nesigurna radna mjesta, veliki je broj smrtnih slučajeva i povreda na radnom mjestu, a  ugrožena su osnovna ljudska prava, pravo na rad, na organizovanje i kolektivno pregovaranje, uništava se životna okolina, narušava se demokratija i sve više nedostaje socijalna zaštita za ogroman broj ljudi. 

Kompanije iznajmljuju radnu snagu i dogovoraju poslovne aranžmane, a da pri tome ne preduzimaju nikakvu odgovornost i ne analiziraju aktuelno tržište. Oni postupaju često sa radnom snagom kao da se radi o proizvodima, a ne o ljudima i to je činjenica koja je svakako mora promijeniti.     

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *