EPSU ĆE POMOĆI SSCG U JAČANJU SOCIJALNOG DIJALOGA

Među socijalnim parnerima treba da postoji povjerenje i svaka strana mora poštovati postignuti dogovor, jer se drugačije ne može napredovati, ocijenio je generali sekretar Evropske federacije sindikata javnih službi, Jan Willem Goudriaan.

On je rekao da sindikati, kada pregovaraju s Vladom ili poslodavcem, treba da imaju svoj kredibilitet i da pokažu da poštuju ono što su potpisali.

„Nije dobro ako Vlada, poslodavci i sindikati ispregovaraju neki kolektivni ugovor, a onda se nakon toga krene u neke izmjene“, kazao je Goudriaan na konferenciji za novinare Saveza sindikata Cren Gore (SSCG) koja je organizovana u vezi sistema funkcionisanja javnih službi u Evropi i socijalnom dijalogu u tim oblastima.

Goudriaan je dodao da socijalni dijalog nije »kratkotrajna igra“, već proces koji traje duže u cilju poboljšavanja stvari.

„Ne mora da znači da ne može doći do konflikata, jer svi imaju različita mišljenja. Uvijek poslodavci i Vlada žele da budu ti koji su iznad svega i u tom slučaju mi kao EPSU smo dužni da podržimo naše kolege“, naveo je Goudriaan.

EPSU okuplja sindikate kako bi međusobno razmijenjivali informacije i iskustva.

„Takođe pokušavamo da napravimo uticaj na politike evropskih institucija i sve one koje posredno imaju uticaj na zaposlene u javnom sektoru. Mi i mobilišemo ljude za akciju u cilju promjena i pokušavamo da zaštitimo i unaprijedimo interese ljudi zaposlenih u javnom sektoru“, objasnio je Goudriaan.

EPSU u Evropi ima oko osam miliona članova organizovanih u 260 sindikata u svim evropskim zemljama, a ne samo u Evropskoj uniji (EU).

„Na primjer, ako razgovarate o nekoj mogućoj privatizaciji u sektoru zdravtsva, mi možemo sa našom ekspertizom i dosadašnjim iskustvom da predočimo šta će to značiti za građane, pacijente, zaposlene i za državu u smislu troškova“, kazao je Goudriaan.

U tom smislu EPSU je, kako je ocijenio, gigantska informaciona mreža.

„Iskustvo nam govori da kada predstavnici Vlade i sindikata sjednu zajedno i diskutuju o zakonima, povećanju plata i drugim politikama koje se tiču zaposlenih, uvijek dođe do boljeg rješenja“, rekao je Goudriaan.

Prema njegovim riječima, kroz pregovore se dolazi do povećanja plata i zaštite određenih prava.

„Veoma važan faktor za nas u javnom sektoru su finansije. Primijetili smo u mnogim sindikatima da jedan broj kompanija ne plaća redovno poreze“, naveo je Goudriaan.

Generalni sekretar SSCG-a, Duško Zarubica, da su od predstavnika EPSA imali konkretne pomoći u onome što je vrhunac socijalnog dijaloga, a to je potpisivanje granskih kolektivnih ugovora.

„Upoznali smo EPSU da su u izradi novi zakoni o radu, reprezentativnosti sindikata i socijalnom dijalogu. Upoznali smo ih i o dogovoru između sindikata i Vlade da treba ići u izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru“, kazao je Zarubica.

On je rekao da su u SSCG-u svjesni da se socijalni dijalog mora jačati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *