DRŽAVA DA ZAŠTITI RADNIKE OPŠTINE KOLAŠIN

Savez sindikata (SSCG) pozvao je državu da hitno reaguje u cilju zaštitite prava oko 100 radnika kolašinske lokalne samouprave za koje je Upravni sud, kako su saopštili, utvrdio da su nezakonito ostali bez posla.

Predsjednik sindikalne organizacije lokalne uprave Kolašin, Darko Bulatović, podsjetio je da u toj Opštini već tri godine vlada „pravni haos“ i da su zaposleni štrajkovali 131 dan, zbog toga što, kako je kazao, godinu nijesu primali plate.

„Gradonačelnik Kolašina Željka Vuksanović je, nakon štrajka, otpustila 23, a zatim je tehnološkim viškom proglasila ljude čija radna mjesta nijesu ukinuta, već su na njih raspoređeni novi radnici“, rekao je Bulatović na konferenciji za novinare.

On je kazao da se vlast u Kolašinu trudi da uguši sindikalnu organizaciju kako ne bi mogla da zaštiti obespravljene radnike.

„Nas ne interesuje koja je partija na vlasti. Zanima nas samo da primamo plate i da što više ljudi ostane u Kolašinu da živi i radi“, naveo je Bulatović.

Šef pravnih kancelarija SSCG, Goran Ćulafić, podsjetio je da je Upravni sud usvojio tužbe tužilaca i utvrdio da su rješenja donesena na nezakonit način, jer, kako je objasnio, zaposleni lokalne uprave nijesu bili na faktičkom radu.

Prema njegovim riječima, Vuksanović ni nakon dobijenih presuda nije postupila po istima, zbog čega je pokrenut novi postupak koji je u toku.

Predsjednik sindikalne organizacije kolašinskog Centra za kulturu, Vesko Rakočević, je objasnio da se zaposlenima te institucije duguje deset plata i da je iz te ustanove otpušteno 26 radnika.

„Mi smo bili svjesni viška, ali smo takođe svjesni da se sve moglo odraditi na mnogo humaniji i normalniji način“, rekao je Vesko Rakočević.

Predsjednik Sindikata Uprave i pravosuđa, Nenad Rakočević, pozvao je državu da reaguje kako bi se „agonija“ otpuštenih radnika Opštine Kolašin zaustavila, napominjući da se sa istim problemom bore i zaposleni u Opštini Rožaje.

„Ako, kako kažu, postoji višak radnika, procedura nalaže da se pokuša obezbijediti drugo radno mjesto, a ako to nije moguće, rješenje je kvalitetan socijalni program. Nije u redu da neko ko je uzrokovao višak radnika ne odgovara, a da su radnici jedini koji trpe posljedice takve neodgovornosti“, ocijenio je Nenad Rakočević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *