KOSTIĆ: MARKOVIĆEVA VLADA NASLIJEDILA OZBILJNE PROBLEME; VUKOSAVOVIĆ: SSCG OČUVAO MINULI RAD

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra da je Markovićeva Vlada naslijedila vrlo ozbiljne probleme, koje nije jednostavno riješiti u kratkom roku.

Mjere štednje, ipak, kako smatra ne treba da budu rigidne kako predlaže MMF. Iz Saveza sindikata poručuju da mjere štednje ne smiju biti usmjerene na položaj zaposlenih, ali pohvaljuju to što socijalni dijalog postaje kvalitetniji.

Vlada Crne Gore „potrošila“ je tek oko 7 posto vremena od svog četvorogodišnjeg mandata, riječi su njenog prvog čovjeka Duška Markovića. 

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić za Antenu M kaže da su tih 100 dana u ekonomskom smislu obilježile mjere čiji je cilj smanjivanje potrošnje, koje nijesu iznenađenje, jer ih je premijer najavio u ekspozeu.

„Markovićeva Vlada je naslijedila vrlo ozbiljne probleme i nije ih nimalo jednostavno riješiti, naročito u kratkom roku. 100 dana je simboličan period, pogotovo ako se uzme u obzir stalno prisustvo političke nestabilnosti koja je ključni okvir koji pravi teškoće u rješavanju tekućih problema. Za efikasno djelovanje potreban je konsenzus društvenih činilaca oko najbitnijih pravaca razvoja“, upozorava Kostić.

Šefica kabineta u Savezu sindikata Tanja Vukosavović kaže da mjere štednje ne smiju biti usmjerene na položaj zaposlenih.

„Ne smiju dodatno uticati na umanjenje ekonomsko- socijalnog položaja zaposlenih. Iz naše vizure prethodnih 100 dana obilježili su pregovori u vezi sa zamrzavanjem minulog rada, kroz izmjene i dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. SSCG izdejstvovao je očuvanje minulog rada za zaposlene u javnom sektoru i došao do dogovora sa Vladom za izmjene  ovog zakona, tj. za brisanje sporne odredbe, koja je usvojena po kratkom postupku“, kazala je Vukosavović za portal Antena M.

Da bismo stabilizovali javne finansije moramo smanjiti javnu potrošnju. Mjere štednje ipak, smatra Kostić, ne treba da budu „po mjeri MMF-a“.

 „Ne treba da budu tako rigidne nego da budu kombinovane sa mjerama osjećaja ekonomskog rasta. Smatram da ne možemo dinamizirati ekonomski rast tako što ćemo sprovoditi rigorozne mjere. Čak mislim da ćemo tako usporiti privredni rast“, smatra Kostić.

 Pozitivno je, kaže Vukosavović, što su sindikati konačno postali važni kao socijalni partneri i što se pridaje veća pažnja kvalitetnom socijalnom dijelogu.

 „Što treba da rezultira potpisivanjem sporazuma sa Vladom, koji će definisati da sva bitna pitanja od interesa za zaposlene moraju biti riješena kroz socijalni dijalog. SSCG će se zalagati da u izradu svih zakona iz oblasti radnog i socijalnog zakonodavstva budu uključeni sindikati te da se više ne dozvoli da se usvajaju rješenja po kratkom postupku bez konsultacija sa socijalnim partnerima“, navela je Vukosavović.

 To što je premijer direktorima inspekcijskih organa poručio da ni euro ne smije ostati nenaplaćen niti skriven mimo budžeta i državne kase, prema mišljenju Kostića, jasna je poruka o ciljevima odlučnije ekonomske politike.

 Iz Vlade je objašnjeno da osim racionalne javne potrošnje ne postoji drugi način da se sačuva stabilnost javnih finansija.

Formula je – mjere štednje i racionalizacije, uz istovremeno očuvanu razvojnu komponentu.

Izvor: Antena M

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *