KOEFICIJENT USVOJEN, predstoji borba za njegovu primjenu

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su Izmjene i dopune zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Pomenutim zakonom predviđen je koeficijent složenosti poslova 5.1 za vatrogasce-spasioce u Službama zaštite i spasavanja u lokalnim samoupravama u Crnoj Gori a koji će biti u primjeni od 1. jula 2018. godine.

Propisanim koeficijentom lični dohodak vatrogasca-spasioca za mjesec jul u odnosu na mjesec jun biće uvećan 24 % ili minimum 100 evra ( za one vatrogasce-spasioce kojima je dosadašnji koeficijent složenosti poslova bio 4.1 ). Naravno, samo povećanje koeficijenta složenosti poslova usloviće povećanje dodataka po osnovu otežanih uslova rada, dodataka za pripravnost kao i naknade po osnovu prekovremenog rada, noćnog rada, rada u vrijeme praznika, prekovremenog rada u vrijeme praznika…

Ne smijemo zaboraviti da kod pojedinih naših kolega vatrogasaca-spasilaca koeficijent složenosti poslova koji je bio propisan Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru a koji je usvojen 2016. godine do današnjeg dana nije primjenjen.

Poštovane kolege vatrogasci-spasioci, postoji dosta zakonskih rješenja koja su loša. Isto tako postoje zakoni koji su dobri ali koji se ne poštuju. Zato ne gajimo iluziju da će i odredbe ovih izmjena zakona biti glatko i bez otpora primjenjene.

U narednom periodu Strukovni odbor vatrogasaca-spasilaca pratiće primjenu aktuelnih Izmjena zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Naravno, bićemo spremni odmah da reagujemo te da taj način onemogućimo i više nikad ne dozvolimo da se zakonska rješenja, pozitivna po nas u praksi ne primjene i pogaze.

predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca Crne Gore,

Ratko Pejović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *