SINDIKATIMA PONUĐENI PREDLOZI

SSCG i USSCG dobili su nove prijedloge od Ministasrtva rada i socijalnog staranja o uslovima penzionisanja koji će biti propisani novim Zakonom o PIO.

Među glavnim zajtjevima sindikalaca  bio je zahtjev da 40 godina staža ostane kao jedini uslov za odlazak u starosnu penziju, odnosno da se ne proširuje sa kumulativnim uslovom 65 godina života.

Ministarstvo je ponudilo da se uz uslov za starosnu penziju od 40 godina staža, kumulativno propiše 61 godina života.

Takođe, još jedan zahtjev sindikata bio je da se smanji starosna granica za odlazak u penziju na 65 godina života za muškarce i za žene umjesto 67 koliko je predviđeno Zakonom.

Raygovorima sa Ministarstvom došlo se do prijedloga da se starosna granica za starosnu penziju zaustavi na 66 godina života.

Duško Zarubica iz SSCG kazao je da će prijedloge Ministarstva razmotriti sindikalni organi.

 “Rukovodstvo će vidjeti da li je to prihvatljivo ili ne. Nismo zaboravili ostale zahtjeve i dogovr je da ukoliko bude kompromisa oko ova četiri ključna pitanja,da se razgovara i o ostalim zahtjevima. Na sjednici koja se očekuje u toku sljedeće sedmice znaćemo konačno da li idemo dalje u skladu sa ovim zahtjevima ili idemo u drugu fazu aktivnosti sindikata koje smo najavili“- kazao je on

Srđa Keković ka kazao:

,,’Dužan sam da kažem da je ovo najbolja platforma koju smo mogli da izdejstvujemo“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *