PRIHVAĆENI INOVIRANI PREDLOZI MINISTARSTVA RADA

Većinom glasova na zajedničkoj sjednici Skupštine Saveza sindikata Crne Gore i  Unije slobodnih sindikata prihvaćeni su inovirani predlozi Ministarstva rada i socijalnog staranja o izmjenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u vezi četiri glavna uslova. Uslov za starosnu penziju od 40 godina staža biće 61 godina života.

Na zajedničkoj sjednici, članovi pomenutih organa dvije nacionalne reprezentativne centrale upoznali su se sa rezultatima razgovora sa predlagačem Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u vezi sa četiri ključna zahtjeva.

Većinskom odlukom članova rukovodstava rezultati razgovora ocijenjeni su pozitivno i kao preduslov za nastavak razgovora o drugim predlozima i sugestijama iznijetim na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Dogovoreno je da se propiše da uslov za starosnu penziju od 40 godina staža osiguranja, kumulativno, bude 61 godina života, da se iz obračunskog perioda izračuna visine penzije, do 2030. godine, isključe zarade, odnosno osnovica osiguranja iz ¼ perioda staža osiguranja koje su za osiguranika najnepovoljnije (u koje godine ulaze i 1992. i 1993. godina).  Takođe, dogovoreno je da se starosna granica za sticanje prava na starosnu penziju zaustavi na 66 godina života-za muškarce i 64 godine-za žene, a uz to da se, u sljedećih šest godina, starosna granica za prijevremenu penziju podigne na 63 godine života (po dva mjeseca svake sljedeće kalendarske godine), kao i da se u Budžetu za 2019. godinu obezbijede sredstva za povećanje nominalnog iznosa najniže penzije. Da napomenemo, prethodni predlog Ministarstva rada da se u punu penziju ide kada se ostvare oba uslova 40 godina staža i 65 godina starosti.

Izvor: CDM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *