LJEKARI DA UKAŽU NA KORUMPIRANE

Samostalni sindikat zdravstva Crne Gore (SSZCG) pozvao je kolege koji su u istraživanju navele da među njima ima korumpiranih da ukažu na njih kako se, kako navode, ne bi svi svrstavali u isti koš. Predsjednica tog sindikata Ljiljana Krivokapić je kazala da taj sindikat i njegovi članovi nijesu učestvovali u anketi.

Istraživanje Sindikata doktora medicine i Ljekarske komore Crne Gore je pokazalo da više od 60 odsto crnogorskih ljekara smatra da je korupcija prisutna u ustanovi u kojoj rade.

Krivokapić je kazala da bi, zbog informisanja javnosti i zaštite časnih kolega, Ljekarska komora morala da odgovori u kojem periodu je rađeno istraživanje, na koji način su izabrani ispitanici, da li je neka zdravstvena ustanova obaviještena o anketiranju i ciljevima isztaživanja i da li su svi zaposleni imali priliku da budu anketirani.

„Da li je metod prikupljanja podataka bilo samopopunjavanje ili su stručno osposbljena lica vršili anketoranje“, upitala je Krivokapić.

Ona je kazala da u prezentiranom sitraživanju ima dosta materijala koji bi mogao pomoći svima u zdravstvenom sistemu.

„Ali, da bi ove podatke mogli da tretiramo kao pouzdane, moramo najmanje imati odgovore na prethodna pitanja“, ocijenila je Krivokapić.

Ona je naglasili da u zdravstvenoj branši rade čestiti, humani i odgovorni ljudi.

Krivokapić je ocijenila da je teško dokazivo da li je neko od kolega korumpiran jer postoje „dvije strane i nije zastupljeno ni više ni manje nego u drugim resorima“.

„Kolege koje su u visokom procentu oko 60 odsto ukazale da ima korumpiranih među nama, (to je stvar ličnosti) pozivam da ukažu na njih kako se ne bi svi svrstavali u isti koš, a da institucije sistema rade svoj posao u otklanjanju istih“, rekla je ona.

Krivokapić je kazala da ne želi da se kolege u Kliničko-bolničkom centru prepoznaju u ogromnom procentu.

„I tužna sam kada sami sebe ovako kvalifikujemo, a nedavne ankete građana Crne Gore pokazuju da se vraća povjerenje u zdravstveni sistem i ljekare“, rekla je Krivokapić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *