SOCIJALNI SAVJET: SINDIKATIMA NEPRIHVATLJIVO POSKUPLJENJE STRUJE, JOŠ NEMA KONSENZUSA O MINIMALNOJ ZARADI

Socijalni partneri na sjednici Socijalnog savjeta razgovarali su danas o cijeni struje i povećanju minimalne zarade sa 193 na 250 eura. 

„Data je detaljna analiza razloga povećanja struje. Sindikati su jasni bili da je za njih neprihvatljivo svako povećanje. Dogovorili smo da budno pratimo nastavak rada državnih organa vezanih za ovu temu. Stupanje na snagu ove odluke je odgođeno do prvog maja, a Socijalni savjet će još jednom razmotriti odluku“, kazao je novinarima nakon sjednice ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić. 

Kada je riječ o povećanju minimalne zarade, nijesmo imali potpunu analizu koju treba da uradi Ministarstvo finansija, dodao je ministar. 

„Ono sto želim da potenciram je da poslodavci načelno prihataju potrebu da se poveća minimalna zarada, ali traže da se smanje stope poreza i doprinosa. Narednih mjesec će Socijalni savjet sa predstavnicima Vlade raditi na ovom pitanju. Socijalni savjet može da donese preporuku o kojoj će Vlada da raspravlja samo kad su sva tri partnera saglasna. Konsenzus postigli nijesmo“, rekao je Purišić.

Smatra da i u Vladi postoji raspoloženje da se minimalna zarada poveća. 

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica očekuje da će biti uvaženi argumenti sindikalaca protiv povećanja cijene električne energije.

„Očekujemo da će imati razumijevanja za socijalni položaj građana Crne Gore. Imaćemo sjednicu Socijalnog savjeta prije stupanja na snagu ove odluke“, rekao je on. 

„Što se minimalne zarade tiče uradili smo analizu za povećanje, predali smo je socijalnim partnerima. Ministarstvo finansija radi na pronalaženju modela, a svakako da postoji raspoloženje“, kazao je Zarubica. 

Socijalnim partnerima je jasnija situacija kada govorimo o poskupljenju struje, kazao je novinarima pomoćnik ministra ekonomije Nikola Vujović.

„Potvrdili smo utisak da postoji potreba za dodatnim informisanjem javnosti koje se tiču izmjena. Elektroprivreda je podržala taj stav i to će biti odloženo za neki period. Menadžment Elektroprivrede ima obavezu da svojim vlasnicima donese profit. Ne slažem se sa ocjenom da će račun po svaku cijenu biti skuplji. Za određene kategorije stanovništva će biti jeftiniji. Subvencije za ranjive kupce apsolutno ostaju. Obnovljivi izvori energije ostaju na računu kao što su sad“, kazao je on.   

Izvor: ANTENA M

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *