RAZVITI KULTURU ZDRAVLJA I BEZBJEDNOSTI NA RADU

Potrebno je da razvijemo nacionalnu kulturu zdravlja i bezbjednosti na radu. Kulturu, u kojoj je pravo na bezbjedno i zdravo radno okruženje, uz prioritetni princip prevencije, poštovano na svim nivoima i gdje vlade, radnici i poslodavci aktivno učestvuju u obezbjeđivanju takvog okruženja kroz sistem definisanih prava, odgovornosti i obaveza – poručeno je juče u Igalu. 

Tamo se održava Regionalni sastanak pod nazivom „Prioriteti i prepreke zaštite, zdravlja i sigurnosti na radu u državama Balkana iz ugla socijalnih partnera, pravedna tranzicija za klimatske ambicije“ u organizaciji Međunarodne konferencije sindikata- Pan-Evropskog sindikalnog savjeta (MKS-PERC).

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore, Duško Zarubica je istakao „da se termin održavanja sastanka poklopio sa početkom realizacije aktivnosti na polju zdravlja i zaštite na radu“. 

 – Koliko je ova oblast visoko pozicionirana na našoj agendi da smo od svih oblasti upravo odabrali zdravlje i zaštitu na radu prilikom konkurisanja za dobijanje sredstava za realizaciju neke aktivnosti od naših prijatelja iz Švedske i projekta „Sindikat sindikatu“, i ovom prilikom se zahvaljujem kolegi Figeroi što su prepoznali našu ideju i odobrili nam finansijsku podršku relaizaciji prve u nizu aktivnosti na polju zdravlja i bezbjednosti na radu. Naravno, zahvaljujem se i Regionalnoj  kancelariji MKS-PERC iz Sarajeva i gospođi Enisi Salimović, koja nam uvijek stoji na raspolaganju da podrži svaku našu akciju i ideju – kazao je Zarubica.

On smatra da značaj ove problematike mora biti prepoznat i mora naći odgovarajuće mjesto u sistemu državne politike i javnog zdravstva, ali da bi se tretirala na pravi način neophodno je sinergično djelovanje svih aktera. 

– Imamo potpisan Memorandum o saradnji sa udruženjem zaštite na radu Crne Gore, i uskoro ćemo realizovati prvu u nizu aktivnosti. U narednom periodu očekujemo i konkretizaciju saradnje na ovom polju sa Ministarstvom rada, Unijom poslodavaca, Privrednom komorom i drugim relavantnim akterima – kazao je Zarubica.

SSCG, kako je poručio, svakako u narednom periodu preduzimati korake koji će ići u pravcu inicijative, kampanje, uopšteno aktivnosti koje nam budu na raspolaganju kako bi se ova tematika tretirala na način koji zaslužuje, jer ovdje se radi o ljudima, ljudskom zdravlju i životu.

Na sastanku su pored predstavnika sindikata iz zemalja regiona, prisutni i ekspert zaštite na radu sa Evropskog sindikalnog instituta, Viktor Kempa koji je predstavio prioritete Evropske konfederacije sindikata 2020-2024, kao i EU kampanje za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu. 

Ber de Wel, iz kancelarije za klimatske promjene Međunarodne konfederacije sindikata predstavio je „Pravednu tranziciju i učešće sindikata u tom procesu“, dok je ekspert iz Hrvatske Cvetan Kovač predstavio rezultate istraživanja „Kvalitet socijalnog dijaloga u sprovođenju zaštite zdravlja i sigurnosti na radu“ i istakao značaj komunikacijskih vještina sindikalnih predstavnika u zaštiti na radu. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *