Sindikat zdravstva nezadovoljan povećanjem plata, traže sastanak sa Markovićem

Samostalni sindikat zdravstva zatražio je hitan sastanak sa premijerom Duškom Markovićem povodom, kako su kazali, neprihvatljivog iznosa koji je u budžetu za narednu godinu predviđen za povećanje zarada zaposlenim u zdravstvu.

Kako je saopšteno iz Sindikata, Glavni odbor te radničke organizacije raspravljao je danas o povećanju zarada koje im je ponudilo Ministarstva zdravlja.

Oni su podsjetili da je Marković najavio je da će doći do značajnog povećanja primanja zaposlenih u zdravstvenom sistemu, nakon što su sindikati zdravstva uputili Ministarstvu i Vladi zahtjev da se doktorima i medicinskim radnicima od januara koeficijenti povećaju za 30 odsto.

– Smatramo da nijesu mjerljivi Sindikat prosvjete i zdravstvo. Mi radimo odgovorniji, komplesniji posao, nemamo ni godišnje odmore, radimo 365 dana u godini – kazala je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva, Ljiljana Krivokapić.

Pritom, kako je navela, Zakonom o zaradama u javnom sektoru postoje koeficijenti složenosti koji su mnogo veći nego isti nivo obrazovanja u zdravstvu.

– Mi smo dali predlog za povećanja koeficijenta za 30 odsto još prije ljetnjeg perioda, i nakon što je Vlada sinoć usvojila budžet tražimo hitan prijem kod premijera – rekla je Krivokapić.

Prema njenim riječima, Vlada je budežetom za narednu godinu odredila povaćenje za prosvjetu 13 miliona EUR u bruto iznosu, a odvojeno je 20 miliona za povećanje zarada.

– To znači da je zdravstvu ostalo sedam miliona EUR, znači mnogo manje nego prosvjeti, i to je neprihvatljivo. Tim povodom tražimo hitan sastanak kod premijera, a nakon toga ćemo odlučiti kako ćemo dalje djelovati – poručila je Krivokapić.

Izvor: Pobjeda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *