U Pljevljima održan sastanak Generalnog sekretara SSCG, Duška Zarubice i Branislava Plamenca predsjednika Granskog sindikata za stambeno-komunalnu djelatnost sa sindikalnim rukovodiocima

U Pljevljima je danas održan sastanak Glavnog odbora Granskog sindikata za stambeno-komunalnu djelatnost Crne Gore na čelu sa predsjednikom Branislavom Plamencem u znak podrške radnicima komunalnih preduzeća u Pljevljima. Sastanku je prisustvovao i Duško Zarubica, generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore i Ratko Pejović predsjednik opštinskog povjereništva SSCG. Posle sastanka sa predstavnicima sindikata, gosti su odgovarali na pitanja novinara. U 12 časova zakazan je i sastanak sa predsjednikom opštine Pljevlja Igorom Golubovićem i njegovim saradnicima.

U uvodnom izlaganju predsjednik Sindikalnog povjereništva SSCG opštine Pljevlja Ratko Pejović se pozdravljajući prisutne posebno zahvalio članovima Glavnog odbora Sindikata stambeno-komunalne djelatnosti na odluci da svoju sjednicu održe baš u Pljevljima. Rekao je da u okviru Sindikalnog povjereništva djelije šest sindikalnih organizacja u pet javnih preduzeća čiji je osnivač opština Pljevlja. U tim preduzećima je zaposleno oko 400 radnika od kojih oko 60% su članovi SSCG dok 25% pripada Uniji Slobodnih Sindikata CG dok ostali, njih oko 15% nijesu sindikalno organizovani. Pejović je istakao da je upoznat sa situacijom a posebno sa položajem radnika u svim javnim preduzećima ali da je poslednja dva-tri mjeseca kulminiralo nezadovoljstvo radnika u preduzećima „Grijanje“ i „Komunalne usluge“ izazvano kašnjenjem u isplati zarada od 10-11 mjeseci što je zaposlene dovelo na ivicu biološkog opstanka. Takođe, rekao je da je ovaj sastanak prilika da se u direktnom i otvorenom razgovoru svih prisutnih pokušaju naći načini i modaliteti da prevazilaženje ove teške situacije.

Prisutnima se obratio predsjednik Granskog sindikata za komunalnu djelatnost Crne Gore Branislav Plamenac, koji je saopštio, da je ciljno izabrano da se današnji sastanak održi baš u Pljevljima i da je rukovodstvo sindikata tu da pomogne u iznalaženju rješenja, koja će pomoći da se prevaziđu izuzetno veliki problemi u radu komunalnih preduzeća u Pljevljima, koji ugrožavaju biološku egzistenciju radnika ovih preduzeća.

On je naglasio da će u saradnji sa osnivačem komunalnih preduzeća opštinom Pljevlja i Savezom sindikata Crne Gore zatražiti samo primjenu pozitivnih zakonskih propisa, da radnici i njihove porodice mogu da prežive. Osnivač komunalnih preduzeća u Pljevljima je dužan da stvori uslove za funkcionisanje ovih preduzeća što u ovim konkretnim slučajevima nije učinjeno. Takođe očekuje da se u rješavanje problema uključi i država jer je neozbiljno da država preko svojih opštinskih rukovodstava ne može da upravlja svojim preduzećima, a koja su od posebnog značaja za svaki opštinsku zajednicu.

Rukovodstvo Granskog sindikata Crne Gore će zatražiti od Vlade Crne Gore i resornog Ministarstva uključivanje u rješavanje ovog problema jer se radnici ne smiju ostaviti na cjedilu da toliko mjeseci ne primaju ono što su zaradili, dok osnivač preduzeća opština Pljevlja, redovno izmiruje lične dohotke svojoj administraciji. Nepojmljivo je da na pragu ulaska države u EU u Crnoj Gori postoje preduzeća koja svojim radnicima toliko mjeseci ne isplaćuju lične dohotke.

Prisutnim sindikalcima se obratio i generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica i izrazio spremnost da SSCG zajedno sa Granskim sindikatom, opštinom Pljevlja i državnim organima iznađu prava rješenja za izlazak iz krize pljevaljskih komunalnih preduzeća. On je apelovao na sindikalno jedinstvo i radničku solidarnost svih radničkih udruženja u borbi za prava radnika u čitavoj državi, ma gdje da je to potrebno.

Od predstavnika sindikata komunalnih preduzeća je zatražio informisanje o aktuelnim problemima koja će na sastanku sa predstavnicima opštine saopštiti i zatražiti konkretne predloge od opštinskog rukovodstva u Pljevljima.

Istovremeno informisao je prisutne o usaglašavanju Zakona o radu na kom je pokazan stepen socijalnog dijaloga na visokom nivou, kao i o izmjenama Zakona o fondu PIO koje su usaglašene i trebaju ubrzo biti usvojene. Uskoro se očekuje i sastanak Socijalnog savjeta na najvišem nivou, na kome će glavno pitanje biti povećanje minimalne zarade.

U okviru sastanka vođena je konstruktivna rasprava o načinu prevazilaženja problema sa kojima se susreću radnici u komunalnim preduzećima u Pljevljima uz iznošenje pozitivnih primjera koje su predočili sindikalni predstavnici iz drugih crnogorskih gradova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *