Čuvaju šume sa platom od 340 eura

Da lugari u Crnoj Gori ne mogu kvalitetno obavljati svoj posao sa platom od 340 eura, kao i da često padaju u iskušenja da uđu i kriminalne vode, tvrde u sindikatu, nevladinom sektoru, ali i u samoj Upravi za šume. Direktor Uprave za šume Nusret Kalač ne krije da je nezadovoljan radom lugara, ali i priznaje da su plate niske. On navodi da je prosječna plata u Upravi za šume oko 520 eura. Ne krije da je nezadovoljan da inženjeri imaju po 550 eura platu, ali kaže da zaposleni u Upravi dijele sudbinu zaposlenih u državnoj upravi.

Prosječna plata lugara je 340 eura – kazao je Kalač na nedavnoj pres konferenciji uz napomenu da on nije zadovoljan visinom zarade lugara i da će tražiti da se plate povećaju, kako lugarima, tako i svim zaposlenim u Upravi za šume.

On je istakao da lugari moraju, ipak, više raditi na suzbijanju nelegalne sječe, saopštivši da je trenutno najkritičnija situacija sa bespravnom sječom u opštinama Andrijevica i Berane, kao i da je prošle godine u Crnoj Gori, prema podacima Uprave za šumu, posječeno preko šest hiljada kubika drveta.

Unaprijed se ograđujem da se radi o registrovanoj bespravnoj sječi, a ne treba isključiti da je situacija lošija – rekao je Kalač

U pljevaljskoj opštini, gdje se nalazi i najviše crnogorskih šuma, plate lugarima su odavno preniske

Iz Mreže nevladinih organizacija sjevera poručuju da su državne vlasti svjesno ostavile lugarima niske plate, kako bi zaštita šuma bila što slabija.

Vlada svjesno gura lugare u kriminal, ali i želi da oni ne rade svoj posao dobro. Sasvim je jasno da će nepošten čovjek, koji je lugar, sarađivati za procenat sa onima koji vrše nelegalnu sječu. Ili će oni pošteni, koji ne žele da se bave kriminalom, manje raditi, jer za 340 eura niko ne može da se žrtvuje kako bi zaštitio šume – istakli su iz te organizacije i napomenuli da je, ipak, nekome vrlo stalo da šume nijesu dobro zaštićene

Iz ove organizacije pozivaju Upravu za šume da javno saopšti koliko je u poslednjih deset godina lugara ostalo bez posla, jer su se bavili kriminalom.

Nažalost, najčešće su lugari aktivisti vladajućih partija, pa ih često vlasti štite u momentima kada počine kriminal – naglasili su iz Mreže nevladinih organizacija sjevera i poručili da bi lugarima trebalo uvećati zarade.

Na terenu bi trebalo da bude više lugara, ali i da su njihove plate duplo veće – zaključili su iz te NVO.

U ovoj godini nema povećanja zarada

Predsjednik pljevaljskog povjereništva Saveza sindikata Crne Gore Ratko Pejović smatra da sa 340 eura lugari ne mogu da rade svoj posao kako treba.

Pejović je kazao da je iz Saveza sindikata od Vlade traženo da se povećaju zarade zaposlenima u državnoj upravi, posebno onim licima koja rade sa srednjom stručnom spremom, kao i što su lugari. Iz Vlade su pokazali spremnost za razgovore, ali su i saopštili da se u ovoj godini ne može očekivati povećanje zarada – rekao je Pejović.

Izvor. DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *