ODRŽANA SKUPŠTINA SINDIKATA UPRAVE I PRAVOSUĐA

Na drugom zasjedanju Skupštine Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore donijete su neke veoma važne odluke i zaključci. Članovi Skupštine kao najveći organ Sindikata upoznati su sa odlukama Glavnog odbora i aktivnostima koje su preduzete do sada.

Konkretno ono najvažnije, zahtjev Vladi za uvećanje zarada najmanje 15 % svim zaposlenima u Državnoj upravi, lokalnim samoupravama i pravosuđu, zatim o održanom sastanku sa Predsjednikom Vlade i sve dogovoreno na tom sastanku.

Važni detalji sa pomenutog sastanka su da će Vlada sa predstavnicima našeg sindikata ući u razgovore, odnosno pregovore početkom ove godine oko našeg realnog zahtjeva za uvećanje zarada. Zatim da će Vlada obezbjediti finansijska sredstva za Stambenu zadrugu SUPCG, kao i da će Premijer zvanično donijeti rješenje o sastavu radne grupe za pregovore oko izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora.

Na sjednici Skupštine jednoglasno je odlučeno da se Vladi uputi urgencija o započinjanju pregovora oko uvećanja zarada i GKU, te da se zbog trenutne situacije u Državi ostavi istima rok do 1. marta da se počne sa već pomenutim pregovorima. Ukoliko ne dobijemo konkretno odgovore do navedenog datuma, dogovoreno je hitno zakazivanje nove Skupštine, gdje će se odlučiti o daljim našim koracima, naravno sve u okviru zakonskih i sindikalnih normi.

Svi prisutni na Skupštini složili su se da je trenutno prisutna ogromna diskriminacija zaposlenih u djelatnostima koje mi predstavljamo u odnosu na drugi dio javnog sektora prosvjete i zdravstva, te da su najmanje zarade u državi u našem sektoru, čak su mnogo manje i od radnika u privatnom sektoru i da se za iste mora naći način kako bi se povećale.

Prisutni su upoznati sa situacijom oko sistemskih zakona, usvajanja Zakona o radu, kao i trenutnim dostupnim informacijama oko Zakona o PIO. Zaključak je da kada dođe vrijeme usvajanja Zakona o PIO, naš sindikat će amandmanski reagovati na isti nacrt, jer je to jedino ostalo kao opcija prema nizu veoma nepovoljnih rješenja pomenutog nacrta Zakona.

Naredno zasjedanje Skupštine kako smo već pomenuli održaće se zavisno od razvoja situacije početkom marta mjeseca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *