TRAŽI SE UVEĆANJE ZARADA za zaposlene u Ministarstvima Vlade CG

U organizaciji Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore održan je sastanak predsjednika sindikalnih organizacija i predstavnika zaposlenih u Ministarstvima Vlade Crne Gore.

Opšti zaključku prisutnih je da je socijalni položaj zaposlenih u Ministarstvima veoma težak, sa akcentom na veoma male zarade. Takođe se došlo do jedinstvenog zaključka da se mora tražiti, odnosno pronaći način za uvećanje plata za ovu kategoriju zaposlenih.

Cijeneći opis i težinu posla koji obavljaju tražiće se uvećanje odnosno usklađivanje koeficijenata sa koeficijentima zaposlenih u Skupštini Crne Gore, UIKS-u kao i pravosuđu sa posebnim osvrtom na Vrhovni i Ustavni sud.

Poslednje uvećanje zarada zaposleni u ministarstvima imali su 2016. godine donošenjem novog Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i to u iznosu od 5 %. Sa tim uvećanjem došlo se do prosječne plate za srednju stručnu spremu od oko 300 eura, a za visoku stručnu spremu oko 500 eura, što su iznosi za koje se mora reći da su veoma ponižavajući.

Na sastanku je dogovoreno da se ide sa zahtjevom za izmjenu Zakona o zaradama gdje će se kroz isti prepoznati ova kategorija zaposlenih, a onda podzakonskim aktom regulisati koeficijenti za zvanja u okviru ove grupe zaposlenih. Takođe je precizno dogovorena i dalja dinamika narednih koraka, gdje su uzeti u obzir svi legitimni načini sindikalnih aktivnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *