Strah i pritisak tjeraju radnike iz sindikata

Glavni problem radničkog neorganizovanja je to što su zaposleni izloženi pritisku vlasnika preduzeća, ali i političkim pritiscima, kaže povjerenik opštinske organizacije Saveza sindikata Ratko Pejović

Od ukupno pet i po hiljada zaposlenih, koliko ih ima u opštini Pljevlja, oko dvije hiljade njih nije sindikalno organizovano. Iz opštinskih sindikalnih organizacija tvrde da je glavni problem radničkog neorganizovanja to što su zaposleni izloženi pritisku vlasnika preduzeća, ali i političkim pritiscima.

U našem sindikatu ima do tri hiljade radnika. Nažalost, još uvjek ima veliki broj radnika koji nijesu sindikalno organizovani, jer se na iste vrši pritisak i oni ne smiju da insistiraju na sopstvenim problemima kaže predsjednik opštinskog povjereništva Saveza sindikata Ratko Pejović uz pojašnjenje da je položaj radnika najteži u onim preduzećima gdje ne postoje sindikalne organizacije. Pejović navodi da su se u mnogim preduzećima ugasile sindikalne organizacije, kao i da u tim preduzećima više godina nema uslova za funkcionisanje sindikata.

Jedno od tih preduzeća je i kompanija „Vektra Jakić“ gdje je položaj radnika izuzetno loš, a tamo više nema sindikalne organizacije podvlači Pejović.

Kada je u pitanju Opštinski odbor Unije slobodnih sindikata, tamo se nalazi do 500 članova iz više pljevaljskih preduzeća. I u ovom sindikatu tvrde da nepostojanje radničkih sloboda utiče da se u pojedinim preduzećima ne organizuju sindikalne organizacije.

Najveći je problem kada su u pitanju ugostiteljska i trgovačka preduzeća, kao i kompanija „Vektra Jakić. Radnici se plaše od raznih pritisaka, kako pritiska vlasnika kapitala tako i političkih pritiska i zbog toga najčešće u nekim privrednim subjektima ne funkcionišu sindikalne organizacije kaže predsjednik Opštinskog odbora Unije slobodnih sindikata Miladin Sekulić.

Zaposleni ne vjeruju da bi se sindikalci borili za njihova prava

U razgovorima sa zaposlenima u Pljevljima, koji ipak nijesu željeli da u novinama istupaju imenom i prezimenom, saznajemo da radnici u sindikate ne stupaju iz razloga što nemaju povjerenja u sindikalno organizovanje jer ne vide da će se sindikalno povjereništvo boriti za njihova prava. Zanimljivo je da pojedini radnici koji stupaju u sindikalne organizacije vjeruju da je manji politički pritisak, ako su zaposleni u Rudniku uglja i Termoelektrani, u slučaju ako se učlane u Savez sindikata Crne Gore, dok Uniju slobodnih sindikata vide kao „tvrđu“ organizaciju, gdje ako stupe, više će im poslovodstvo zamjeriti.

Izvor: DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *