Zima stigla, a Dom kulture bez grijanja

Situacija sa grijanjem u pljevaljskom Domu kulture sve se češće komplikuje, pa su radijatori hladni u Zavičajnom muzeju, Umjetničkoj galeriji „Vitomir Srbljanović”, Narodnoj biblioteci „Stevan Samardžić”, ali i u drugim djelovima ovog objekta. Tako je bilo i u petak, kada je u sali Doma kulture održana sjednica lokalnog parlamenta, a niko nije mogao sa sigurnošću odgonetnuti u čemu je problem. Iz opštinskog povjereništva Saveza samostalnih sindikata upozoravaju da se sa ovakvom praksom treba prekinuti i da je grijanje u zimskim mjesecima osnovni uslov za rad zaposlenih. Posebno je situacija neprihvatljiva u momentima kada je temperatura ispod nule.

-Praksa da su radijatori u kancelarijama i izložbenim prostorima hladni ili jedva mlaki mora da se prekine. Zaposleni moraju imati tople prostorije jer je to osnovni uslov rada – podvlači sindikalni povjerenik Ratko Pejović i ističe da zaposleni u ustanovama kulture nemaju visoke zarade u odnosu na to koliko rade i da zato moraju imati dobre uslove za rad. On je podsjetio da je u toku ljetnjih mjeseci bio problem sa visokim temperaturama, ali da je situacija sada još teža. Pejović kaže da je povjereništvo prošle godine bilo započelo pregovore sa lokalnom upravom o donošenju pojedinačnog kolektivnog ugovora, ali da su razgovori ove godine prekinuti zbog korona virusa. -Donošenjem ovog dokumenta u mnogo čemu bi se poboljšao položaj zaposlenih – kaže Pejović uz apel da se pitanje grijanja u Domu kulture što prije riješi.

Od zaposlenih u Domu kulture doznali smo da je grijanje loše čim u sali zasjedaju odbornici lokalnog parlamenta, pa vjeruju da se toplota preumsjerava prema sali. Međutim, u petak, toplote nije bilo ni u glavnoj sali gdje su zasjedali odbornici. Odbornici su na početku sjednice se raskomotili, a nakon prvog sata rada uslijedilo je oblačenje kaputa. Tamo gdje je trebao da izlazi topao vazduh imali smo priliku da se uvjerimo da je izlazio hladan vazduh.

Na kraju sjednice pokušali smo od predsjednika lokalnog parlamenta Dragiše Sokića da doznamo zbog čega je hladno u sali, ali nam je on odgvorio da nije primjetio da nema grijanja. -Na početku sjednice bilo je dobro grijanje i nisam primjetio taj problem- odgovorio nam je Sokić.

Izvor: DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *