Ostali i bez posla i bez zarađenih plata

Iz opštinskog povjereništva Saveza samostalnih sindikata ističu da su radnicima koji su bili zaposleni u Agenciji za stambeno-poslovni fond i Komunalnim uslugama desilo ono od čega su se najviše plašili. Preduzeća su otišla u stečaj, a veliki broj radnika ostao je bez isplaćenih zarađenih plata, koje im je poslovodstvo dugovalo, ali i bez radnog mjesta. Neki od njih su poslati na biro rada, a da im pritom nije isplaćeno sedam, odnosno u Komunalnim uslugama 18 zarađenih plata.

Povjerenik Saveza samostalnih sindikata Ratko Pejović kaže da je najgore za radnike ako lokalno preduzeće ode u stečaj jer u toj situaciji nema uslova da im se isplate zaostale plate, a oni će u većini slučajeva ostati bez posla.

Ova preduzeća, čiji je osnivač lokalna uprava, nemaju neku posebnu imovinu da bi se zaposlenima iz stečajne mase isplatila dugovanja. Lično sam sve radio kako bi se pokrenuo oporavak ova dva lokalna preduzeća, odnosno kako ona ne bi otišla u stečaj. Radnici su bili zainteresovani za program oporavka, mnogi su tražili povezivanje radnog staža, odlazak u penziju ili odlazak iz preduzeća uz otpremninu. Danas imamo najgori moći scenario. Radnici su u veoma teškoj poziciji i ja trenutno nemam nikakve podatke da njima neko pomaže – kaže Pejović.

Protiv odlaska Agencije za stambeno poslovni fond u stečaj bili su početkom godine i sindikati i radnici, ali je stečaj ipak uveden. Bez posla i bez sedam zarađenih zarada ostala su 22 zaposlena. Jedan broj radnika imao je uslov za penzionisanje pa su oni otišli u penziju i oni danas imaju kakvo-takvo primanje.

U preduzeću Komunalne usluge stečaj je uveden uveden prije dva mjeseca. Na poslu je zadržano 25 radnika, dok je njih 23 poslato na biro rada. Zasad oni koje je na poslu zadržao stečajni upravnik Radojica Grba, primaju zarade. Oni koji su upućeni na biro rada ostali su i bez posla i bez 18 zarađenih plata.

Što se tiče zarada u preduzeću, od uvođenja stečaja, one se redovno isplaćuju – kaže Vukadin Šljukić predsjednik sindikalne organizacije u Komunalnim uslugama, uz pojašnjenje da niko ne može sa sigurnošću reći šta će se dešavati u nekom daljem periodu.

Na stečaju u ova dva pljevaljska preduzeća insistirala je Poreska uprava Crne Gore zbog velikih dugovanja za poreze i doprinose. Poreska uprava je prvo blokirala račune preduzeća, a potom insistirala na uvođenju stečaja.

Zaboravljene mjere oporavka

Tokom prethodne godine i početkom ove iz lokalne uprave dato je obećanje da će se predložitiprogram oporavka ovih preduzeća ali se to nije desilo. Preduzeća su bez pomoći lokalne uprave bila osuđena na propast – ističe Ratko Pejović uz pojašnjenje da se on nadao da će od stečaja biti spaseno preduzeće Komunalne usluge.

Ne treba zaboraviti ni da je lokalni parlament donio odluku kojom je predsjedniku opštine Igoru Goluboviću naloženo da u roku od 100 dana predloži program oporavka lokalnih preduzeća. U tom momentu pored „Komunalnih usluga” i Agencije za stambeno poslovni fond bilo je ugroženo i preduzeće „Grijanje”. Mjere oporavka nikada nijesu saopštene, a epidemija virusa korona poslužila je da se njihovo izostanak opravda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *