Zarubica: Minimalna zarada da bude 60 odsto prosječne

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica pozdravlja svako povećanje minimalne zarade, i podsjeća da su predlagali da se ono poveća na 60 odsto prosječne zarade, što bi iznosilo oko 314 eura. Stoga će, kako je rekao, zahtijevati da minimalna zarada bude 60 odsto prosječne.

Podsjećamo, minimalna zarada u Crnoj Gori biće povećana sa 222 na 250 eura od 1. jula.

– Predlog povećanja minimalne zarade na 250 eura je 47,71 odsto od prosječne zarade. Mi pozdravljamo kao sindikat svako povećanje minimalne zarade, ali SSCG je predlagao 60 odsto prosječne zarade, što bi iznosilo 314,4 eura – rekao je Zarubica u Jutarnjem programu TVCG.

Ako bi, kako je istakao, poštovali minimum preporuka iz konvencija da minimalna zarada bude 50 odsto prosječne, to bi moralo biti 262 eura.

– Najbolje je da se kroz socijalni dijalog dolazi do rješenja. Od 2013. minimalna zarada nije povećavana punih šest godina. Interes je i poslodavaca da se poveća minimalna zarada – kazao je Zarubica.

On podsjeća da Crna Gora i sa povećanjem ima najmanju minimalnu zaradu. Iznos minimalne zarade od 222 eura, koliko sada iznosi, je 42,37 odsto prosječne zarade: „Odnosno 1.27 eura po času. Toliko zarađuje naš zaposleni po času. U Srbiji je 1,98 eura po času, u Hrvatskoj 3,17 po času, a u Sloveniji 5,44 eura po času“.

Zarubica kaže i da je usvojena Konvencija Međunarodne organizacije rada (MOR) o zaradi, koja kaže da minimalna zarade treba da bude od 50 i više odsto od prosječne.

– Tu konvencije su u obavezi da poštuju članice EU, ali ako mi težimo EU, moramo na tome raditi – rekao je Zarubica.

Izvor: Pobjeda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *