Radnici 1. Maj dočekali u neizvjesnosti, posvetiti se zaštiti zdravlja i već postojećih radnih mjesta

Radnici kako u Crnoj Gori tako i u Pljevljima 1. Maj – Međunarodni praznik rada dočekuju u ekonomskoj i egzistencijalnoj neizvjesnosti za sebe i svoje porodice. Te neizvjesnosti pored ostalog ponajviše je prouzrokovala aktuelna pandemija koronavirusa.

Pored zdravlja, pandemija koronavirusa uticala je i na tržište rada. Po zvaničnim podacima institucija koje se bave poslovima statistike koji su nedavno objavljeni, broj zaposlenih u Crnoj Gori u poslednoj godini se smanjio za preko 32.000. Po nama u Sindikatu, ionako mali broj zaposlenih u Pljevljima, za isti vremenski period se smanjio za više od 13% ili za 732 lica.

To govori da trenutno nijesmo u mogućnosti da se posvetimo iznalaženju načina za otvaranje novih radnih mjesta već moramo razmišljati o modalitetima kako da sačuvamo zdravlje i postojeća radna mjesta.

Kada su pitanju radna prava zaposlenih, ona se uglavnom poštuju u institucijama koje pripadaju javnom sektoru gdje su i lični dohodci iako niski a ono makar redovni.

U privatnom sektoru imamo mnogo situacija gdje se akta koja se odnose na radna prava zaposlenih drastično krše i u istim nemamo organizovano sindikalno djelovanje zaposlenih pa su radnici prepušteni sami sebi.

Predsjednik Sindikalnog povjereništva Saveza Sindikata Crne Gore Pljevlja

Ratko Pejović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *