Radnici u zdravstvu i prosvjeti ćute i rade

Prava radnika u zdravstvu i prosvjeti bila su u velikoj mjeri ugrožena tokom pandemije, a njihov doprinos je bio nemjerljiv saglasne su predstavnice Sindikata Ljiljana Krivokapić i Slavka Bošković.

Krivokapić je istakla da je uspjeh zdravstvenih radnika što su omogućili građanima da se liječe kao svuda u svijetu. Bošković se nada da će se školska godina završiti korektno.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore Ljiljana Krivokapić kazala je da medicinari ovaj praznik u skladu s pandemijom dočekuju radeći i ćuteći.

Krivokapić je kazala da je najveći problem u zdravstvu bio taj što su bili kadrovski spremni za mirnodopske uslove, a trebalo je biti spreman za situaciju kakva je sada.

“To znači da morate biti i solidarni, da morate biti spremni da vas Ministarstvo može pozvati”, kazala je ona.

Istakla je da su se ljekari morali snalaziti sa opremom koju su imali, kao i da edukacija nije bila na zavidnom nivou. Međutim, smatra da je Ministarstvo i komisija uradila svoj posao kako treba.

“Sve što je bilo novo involvirano je u zdravstveni sistem, nabavljeno je, tako da smo liječili naše pacijente onako kako se to radi svugdje u svijetu. Sada je samo problem zamor”, kazala je Krivokapić i dodala da je problem što sve predugo traje.

V.d. predsjednica Sindikata prosvjete Slavka Bošković kazala je da je pandemija ostavila dubok trag na prosvjetne radnike u smislu poteškoća i neizvjesnosti.

Bošković je napomenula da je većina nastavnika radila preko svoje norme i prekovremeno. Kaže da još nema podzakonskih akata koji bi obezbijedili nastavno osoblje u tom smislu. Ističe da je veliki broj oboljelih prosvjetnih radnika stvarao velike probleme.

“Nadamo se da ćemo korektno završiti ovu školsku godinu, jer definitivno nije bila savršena”, kazala je Bošković.

Krivokapić je kazala da se sada suočavaju sa nedostatkom pulmologa, jer je potreba za njima zbog vrste bolesti ogromna.

Bošković i Krivokapić ističu i da u zdravstvu i u prosvjeti radi najveći broj žena i da pored ogromnog opterećenja poslom, njih čekaju i kućne obaveze koje su u Crnoj Gori i dalje striktne.

Bošković je kazala da će se Sindikat prosvjete zalagati za dostojanstvo svakog prosvjetnog radnika.

“Očekujemo od onih koji su vlast da učine prosvjetne radnike dostojnim, jer smatram da je 21. vijek vrijeme za to”, kazala je ona.

Krivokapić je pozvala građane da se vakcinišu. Konstatovala je da broj oboljelih opada i zamolila građane da daju svoj doprinos tome.

Izvor: RTCG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *