JEDINSTVOM MOGUĆE RIJEŠITI VELIKI BROJ PROBLEMA KOJI NAS OPTEREĆUJU

Povodom 4. Maja – Međunarodnog dana vatrogasaca kao prioritet koji je prepoznao Strukovni odbor vatrogasaca-spasilaca je postizanje jedinstva vatrogasaca-spasilaca na državnom nivou a koje bi se ogledalo u zauzimanju zajedničkog stava povodom aktuelnih pitanja koja se tiču ljudi iz ove branše, bez obzira na njihovu sindikalnu ili kakvu drugu pripadnost. Ovdje prvenstveno mislimo na postizanje optimalnih uslova za rad vatrogasaca kao i njihovu pravnu zaštitu u svim segmentima, počev od zakonskih rešenja koja regulišu ovu oblast, pitanja penzionisanja vatrogasaca pa sve do stambene ili egzistencijalne problematike koje su veoma izražene. 

Smatramo da bi se kroz usklađeno zajedničko djelovanje svih kolega u Crnoj Gori na osnovu jedinstvene platforme, mogao riješiti veliki broj problema koji duži niz godina opterećuju vatrogasce-spasioce a što se istovremeno odražava i na nivo zaštite naših građana. Ako smo spremni u svakom trenutku rizikovati svoje živote u cilju zaštite svojih sugrađana i njegove imovine, ako radimo u uslovima gdje nemamo kolektivno osiguranje u slučaju povreda, bolesti ili smrti, ako smo izloženi mobingu i prijetnjama od strane poslodavaca, mi kao sindikalni predstavnici imamo pravo i obavezu da nadležne kako na lokalnom tako i na državnom nivou upitamo o percepciji njihove sopstvene odgovornosti kao i njihovog personalnog nivoa svijesti po pitanju zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.

Osim toga, moramo ukazati i na činjenicu da rješavanje najaktuelnijeg pitanja penzionisanja vatrogasaca-spasilaca, koje je dodatno iskomplikovano usvajanjem spornih članova Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju protiv čijeg izglasavanja je bila naša centrala koja je svojevremeno čak i organizovano protestvovala zbog toga, predstavlja najveći izazov koji se nalazi pred nama. Stanovišta smo da je moralna ali i profesionalna obaveza svih vatrogasaca-spasilaca u Crnoj Gori, zauzimanje jedinstvenog stava po ovom pitanju kao i odlučno solidarisanje sa našim kolegama koji su usled birokratskog djelovanja, na kraju svoje karijere prepuštene na milost i nemilost vlastodržaca.

Konačno, svim kolegama vatrogascima-spasiocima čestitamo 4. maj – Međunarodni dan vatrogasaca, uz želju da se u što skorijem periodu, putem donošenja novih zakonskih normi, riješe pomenuti ali i mnogi drugi problemi kojima smo izloženi.

Predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilca Crne Gore,

Ratko Pejović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *