Sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu predlaže vakcinaciju i stranih pomoraca

Po primjeru pomorskih  država: Hrvatske, Italije, Grčke… koje su omogućile stranim pomorcima vakcinaju na brodu dok se nalaze u njihovim lukama, nezavisno od toga što su u pitanju strani  državljani i što ti brodovi plove pod zastavom neke druge države, Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore uputio je Vladi predlog za vakcinaciju  stranih pomoraca u crnogorskim lukama. Među pomorcima ima intersovanja da se vakcinišu.

Predlog Sindikata  je adresiran na ministarstva zdravlja i kapitalnih investicija.

-Prema praksi država koje su omogućile vakcinaciju pomoraca to se  obavlja na način što brodar, zapovjednik broda, ili agent podnosi zahtjev za vakcinaciju luci u koju planira uploviti. Zahtjev, pored podataka o brodu, planiranom vremenu uplovljavanja i predloženom terminu vakcinacije, sadrži  i listu pomoraca sa imenom, prezimenom, datumom rođenja, državljanstvom i podatke o ranijoj vakcinaciji i/ili zdravstvenom stanju, kao i dodatne podatke koje podnosilac zahtjeva smatra značajnim za uspješnu vakcinaciju, navodi predsjednik Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore mr Agim Mila.

Imajući u vidu da je Crna Gora započela proces masovne vakcinacije stanovništva, ovaj Sindikat predlaže da Crna Gora učini dostupnim vakcine i stranim pomorcima koji su ukrcani na brodovima koji će uplovljavati u crnogorske luke koje su, shodno Odluci o određivanju luka prema vrsti pomorskog saobraćaja („Službeni list Crne Gore“, br. 070/17 od 27.10.2017) određene za međunarodni pomorski saobraćaj, prvenstveno u luci Bar.  

-Ukoliko su ministarstva  saglasna sa predlogom i definišu   procedure   na koji način se strani pomorci mogu vakcinisati u Crnoj Gori,  ovaj Sindikat će  obavjestii Međunarodne transportne federacije (ITF), odnosno pomorce, kaže Mila.

Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore (u daljem tekstu: Sindikat) predstavlja reprezentativni granski sindikat pomoraca i dokera Crne Gore koji funkcioniše u okviru Saveza sindikata Crne Gore i član ITF-a i jedan od osnivača Evropske transportne federacije (ETF).

Izvor: portal Bar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *