Krivokapić: Odliv ljekara zabrinjavajući, ne i alarmantan

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić ocijenila je da je odlazak ljekara iz javnog zdravstvenog sistema zabrinjavajući, ali ne i alarmantan jer najveći broj zaposlenih ostaje u javnom sektoru.

Krivokapić je saopštila da je prije mjesec dana deset njenih kolega otišlo iz javnog zdravstvenog sektora, što je veliki broj.

“Da biste dobili gotovog specijalistu, pored studija medicine šest godina, specijalizacije četiri do pet godine i supspecijalizacije godinu do dvije, to je veliki životni staž. Gubitne kvalitetnog ljekara, a neko ga dobija za džabe”, rekla je Krivokapić u Jutarnjem programu TVCG.

Razlog odlaska je, kako je saznala iz razgovora s kolegama, da su mladi, te nijesu formirali porodicu, a žele i da se oprobaju jer može brže da se zaradi.

“Odlaze mladi iz različitih razloga, država mora da reaguje, da kaže da će im dati mogućnost da steknu sve što je potrebno za život. Neki se razlozi za ostanak moraju nuditi”, poručila je Krivokapić, navodeći da privatni sektor dobije gotovog ljekara u kojeg nije uložio ništa.

Upozorila je da se mnogi pripremaju da odlaze, te da država mora hitno da reaguje.

“Ja sam neko ko kaže ostajte ovdje, jer se negdje tamo izgara, negdje tamo ste ipak građanin drugog reda. Za te iste pare koje tamo zaradite plaćaju se velike zakupnine, režije, automobili… Od tih para je pitanje koliko ostane”, rekla je Krivokapić, napominjući da zabrinjava i odlazak ljekara koji su zaposleni u zdravstvenim centrima na primorju.

Izvor: Pobjeda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *