SPORT IZ DRUGOG UGLA

Dvodnevna konferencija “Sport iz drugog ugla”, u organizaciji NVO Svijet-Mondo, portala Sportfem i Sekretarijata za sport i kulturu Glavnog grada održana je u Podgorici, na pet tema, sa 13 predavača i panelista, uz brojnu publiku u Multimedijalnoj sali KIC Budo Tomović.

Tokom prvog dana, pred brojnom publikom, koju su jednim dijelom sačinjavali mladi crnogorski sportisti, na meniju su bile tri teme: ,,Žene u crnogorskom sportu“, o čemu je govorila Nela Tatar, doktorka sporta i fizičkog vaspitanja, ,,Motivacija sportista“, koju su obradili Andrija Gerić, bivši proslavljeni odbojkaš, danas sportski psiholog, i psihoterapeut Veselin Piletić, te ,,Pravna zaštita sportista“, koju su javnosti predstavili Radomir Nastić, predavač na UDG-ju i izvršni direktor NVO za edukaciju, posredovanje i zaštitu prava i Vlado Krsmanović, generalni sekretar Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore.

Predstavnik SPFCG je, između ostalog, tom prilikom naglasio značaj fudbala kao vrhunskog javnog i poslovnog interesa, ali i socijalnog dijaloga kao mehanizma za ostvarivanje kolektivnih prava fudbalera:

“Nije sasvim slučajno što je fudbal jedini sport koji ima svoj sektorski odbor za socijalni dijalog pri Evropskoj komisiji, pored svih najvažnijih industrijskih grana. Ta međunarodna dimenzija fudbala uticala je u velikoj mjeri da se u fudbalu naprave konkretni rezultati povodom ovih pitanja. I mi i Crnoj Gori imamo Odbor za socijalni dijalog i odličnu saradnju sa Fudbalskim savezom”.

Drugi dio programa konferencije, koji je obuhvatio analizu dva tematska područja: ,,Ulogu medija u sportu“ i ,,Razvoj sporta u periodu pandemije COVID 19“.

O uticaju medija na sport govorili Aleksandar Radović, urednik sportskog programa TV Vijesti, te Branko Latinović i Luka Novaković, PR-ovi Fudbalskog saveza Crne Gore, odnosno KK Budućnost VOLI.

O problemima sporta tokom proteklih 18 mjeseci i negativnom uticaju pandemije na fizičke aktivnosti djece i mladih, govore su držali Ksenija Ivanović Božović, pomoćnica direktora Uprave za sport i mlade, Suad Šabanović, doktor medicine i Nikola Mijušković, sportski psiholog.

Inspirativna i poučna izlaganja govornika pratila su jednako zanimljiva pitanja i konstruktivni komentari prisutne publike i sportista, što je u pozitivnom smislu znatno uticalo na kvalitet manifestacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *