Savez sindikata Pljevlja: Povećati zarade zaposlenih u lokalnoj upravi

Iz Saveza samostalnih sindikata upozoravaju da zarade zaposlenih u pljevaljskoj lokalnoj upravi nijesu bila nikada lošije. Ističu da su cijene svih proizvoda u poslednjoj godini značajno uvećane, a plate su ostale na istom nivou. Posebno su ugroženi zaposleni sa srednjom stručnom spremom, čije se plate kreću od 250 do 300 eura. Situacija nije bolja ni kada su u pitanju visokoškolci čija primanja iznose oko 500 eura, što je značajno manji iznos od prosječne zarade.

Plate u javnom sektoru su izuzetno niske, posebno kada se radi o zaposlenim sa srednjom školom. Kod ovih zarada koeficijent složenosti se kreće od 3,1 do 4, 1 pa im je zarada od 250 do 320 eura. Kod zarada u lokalnoj upravi jedino je dobro što su redovne. Ipak, sadašnja situacija je neodrživa i neophodno je naći rješenje za uvećanje zarada jer svi proizvodi su poskupili nekoliko puta u poslednjih 12 mjeseci, dok su plate ostale nepromjenjene – kaže Ratko Pejović, povjerenik Saveza sindikata CG za pljevaljsku opštinu.

Sa izuzetno niskim zaradama od oko 250 eura najviše su ugroženi higijeničari, pomoćni radnici, kuriri… Olakšavajuća okolnost za radnike obezbjeđenja, odnosno portire, je ta što rade i tokom noćnih sati, pa su njihove zarade nešto veće. Kada su u pitanju zarade opštinskih funkcionera iste su mnoge veće nego zarade zaposlenih. Sekretari i direktori lokalnih ustanova imaju oko 900 eura platu. Načelnici sekretarijata oko 700, dok podpredsjednici lokalne uprave imaju oko 1.100 eura platu. Prema zvaničnim podacima plata predsjednika opštine Igor Golubović iznosi 1.400 eura.

Izvor: DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *