Zbog hladnih radijatora ugrožena prava radnika u pljevaljskom Domu kulture

Ovo pitanje će se najvjerovatnije riješiti najavljenom toplifikacijom grada ili izgradnjom nove toplane jer sadašnji kapacitet gradske kotlarnice ne može odgovoriti potrebama grada, kažu iz lokalne uprave

Za rekonstrukciju objekta Doma kulture u Pljevljima lokalna uprava potrošila je oko šest miliona eura, ali ipak pitanje grijanja prostora nije adekvatno riješeno. Radijatori, koje bi trebalo da zagrijavju prostorije Doma kulture u poslednje vrijeme su hladni ili mlaki, pa se na takvo grijanje niko ne može da osloni. Zaposleni u Domu kulture, odnosno u Narodnoj biblioteci “Stevan Sanardžić” i Zavičajnom muzeju za zagrijevanje radnog prostora moraju da koriste grejna tijela na električnu energiju. A da je u Domu kulture ledeno kažu svi oni koji su iz bilo kog razloga posjetili ovu ustanovu. Tokom januara, kada je temnepartura vazduha u Pljevljima bila u konstantnom minusu, studenti, a ni drugi građani, kažu da zbog hladnoće nijesu mogli koristiti čitaonicu Narodne biblioteke.

Tokom januara temperature u Pljevljima su se spustale do minus dvadeset stepeni. U decembru je situacija bila znatno bolja, ali i tada je prilikom održavanja književnih večeri i drugih skupova predstvnici Narodne biblioteke morali su postavljati druga grejna tijela. Često se dešavalo da publika na književnim večerima sjedi u jaknama i kaputima.

Povjerenik Saveza sindikata CG za pljevaljsku opštinu Ratko Pejović ističe da su zbog hladnih radijatora u Domu kulture ugrožena prava zaspolenih.

– Praksa da su radijatori u kancelarijama i izložbenim prostorima hladni ili jedva mlaki mora da se prekine. Zaposleni moraju imati tople prostorije jer je to jedan osnovnih uslova rada. Neophodno je stvoriti uslove za rad svih zaposlenih, jer ukoliko nije tako onda se zaposlenima krše osnovna prava. Inače, zaposleni u ustanovama kulture nemaju visoke zarade ali bar moraju imati dobre uslove za rad – ističe Pejović i izražava žaljenje što problem grijanja u Domu kulture nije ranije riješen, jer je već odavno nadležnima skrenuta pažnja na njega.

– Na ovaj problem smo ukazivali i početkom prošle zime, pa vjerujemo da je bilo dovoljno vremena da se isti riješi – kazao je Pejović i pozvao lokalnu upravu da pitanje grijanja u Domu kulture riješi što prije.

Iz ustanova koje su smještene u objektu Doma kulture izbegavaju pomenuti temu, a iz lokalne uprave tvrde da sadašnji kapacitet gradske kotlarnice u Skerlićevoj ulici ne može odgovoriti potrebama grada.

– Najvjerovatnije ovo pitanje će se riješiti najavljenom toplifikacijom grada ili izgradnjom nove toplane – ističu iz lokalne uprave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *