CRNA GORA OGRANIČAVA CENE OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA Isto se očekuje i za naftne derivate

Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore pripremilo je Nacrt zakona o privremenom ograničavanju određenih cena.

– Ovo je prvi put da ćemo moći normativno da imamo osnov da to uradimo, kao još jedan odgovor da u nekim kriznim situacijama Vlada ima instrument privremenog ograničenja cena. Taj zakon će već od sledeće sedmice biti na Javnoj raspravi i ja se nadam, vrlo brzo utvrđen na Vladi, i kao takav biti dalje stavljen u proceduru u parlamentu – rekao je ministar Ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović, nakon sednice Socijalnog saveta. Socijalni savet je doneo zaključke kojim poziva poslanike crnogorske Skupštine da što pre usvoje Izmene i dopune Zakona o akcizama, kojim bi se ograničio i rast cena goriva.

– Ministarstvo finansija i socijalnog staranja već sledeće sedmice opet na Vladi utvrditi iste izmene Zakona o akcizama, kojim će normativno biti moguće reagovanje na tržištu cena goriva, ako bude usvojen u Skupštini, što nije bio slučaj u decembru 2021, rekao je ministar i dodao – da se program “Evropa sad“ sprovodi onako kako je očekivano i planiranom dinamikom, što je konstatovao i Socijani savet.

Tema sednice je bila i inflacija.

– Složili smo se da je ipak inflacija u Crnoj Gori pre svega uvozna, da je uslovljena strukturom naše ekonomije i da je najbolji odgovor na to povećanje plata program “Evropa sad“, što je i urađeno-  rekao je Milatović.

OČEKUJE SE DA SKUPŠTINA IZMENI ZAKON O AKCIZAMA

– Socijalni savet se danas upoznao sa kvalitetnim dokumentom Ministarstva ekonomskog razvoja o rastu cena – rekao je Duško Zarubica, generalni sekretar Socijalnog saveta Crne Gore

– Socijalni savet je doneo zaključak da pozove poslanike i parlament da što hitnije usvoje Izmene i dopune Zakona o akcizama, gde bi se stvorio pravni osnov da Vlada može da smanji akcize kada dođe do drastičnog povećanja cena goriva –  kazao je on.

Na sednici je bilo reči i o sprovođenju programa “Evropa sad“.

– Zadovoljni smo kako se program “Evropa sad“, do sada realizuje. Naravno, Koordinaciono telo će i dalje pratiti, a opšti zaključak je da svi moramo dati maksimum i da ovaj program mora da uspe, bez obzira na sva dešavanja jer donosi dobro za celo društvo – rekao je Zarubica i pozvao sve zaposlene da prijave eventualne nepravilnosti u sprovođenju tog programa.

Predsednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović naveo je – da analize pokazuju da veoma mali ili zanemarljiv broj poslodavaca ne sprovodi program “Evropa sad“.

– U svakom slučaju, mi ćemo nastaviti da podržavamo ovaj program – kazao je Mitrović.

Izvor: Bizportal

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *