Zarubica: Ako se nešto hitno ne preduzme doći ćemo na nivo gori nego prije programa “Evropa sad”

Ako se hitno nešto ne preduzme na povećanju standarda zaposlenih, doći ćemo na još gori nivo nego što je to bilo prije programa “Evropa sad”, kazao je u emisiji “Pressing” na Gradskoj televiziji generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica.

Istakao je kako su povećanje minimalne zarade na 450 eura i prosječne na 700 eura značajno “primakli boljem životnom standardu, “ali su onda došla poskupljenja i dobrim dijelom su ta povećanja realno izgubljena”.

Takođe je rekao da su Vladi i resornom Ministrstvu ekonomskog razvoja – koji se bavi i politikom rada – već predložili nekoliko mjera, među kojima je smanjenje akciza na gorivo, ali da je rezultat svih razgovora neizvjestan jer parlament ne funkcioniše. Najavio je i da će nova sjednica Socijalnog savjeta biti održana u petak, te očekuje da će se pozivu odazvati ministri finansija Milojko Spajić i poljoprivrede Aleksandar Sekulović koji treba da odgovore na neka ključna pitanja članova tog tijela.

“Uvijek postoji mogućnost da SSCG pozove svoje članstvo na javni protest, ali smo prvenstveno posvećeni socijalnom dijalogu, davanju predloga i traženju rješenja za bolji položaj zaposlenih koje predstavljamo. Međutim, SSCG neće izbjegavati ni takve mjere sindikalne borbe ukoliko procijenimo da će to dati bolji efekat. Bitno je kako najbrže i najefikasnije doći do cilja – boljeg životnog standarda zaustavljanjem poskupljenja ili povećanjem zarada, beneficijama kako bi se nadoknadilo ono što svakodnevno gubimo”, istakao je on.

Izostanak socijalnog dijaloga na lokalnom nivou

Zarubica potcrtava kako oni vode “sindikalnu politiku i borbu”, te da “ne žele da se stavljaju na bilo koju političku stranu”. No, s obzirom na to da svi zavise od političkih odluka, a da Vlada i parlament trenutno ne funkcionišu, ispunjavanje zahtjeva koje su sindikalci iznijeli na Socijalnom savjetu sada je blokirano. Ipak, očekuje da će – uz razumijevanje poslodavaca i predstavnika Vlade – uskoro donijeti jedinstvene zaključke, među kojima će biti i smanjenje cijena odnosno ukidanje poreza na dodatu vrijednost za pojedine namirnice.

“Bojim se da se vraćaju prošla vremena kojih se nerado sjećamo”, dodaje on.

Po njemu, socijalni dijalog u okviru, ali i van radnog tijela koje se bavi tim pitanjima, mogao bi da bude na daleko većem nivou. On podsjeća da je rezultata bilo u državnim okvirima, ali je “socijalni dijalog na lokalnom nivou mrtav”.

“U ovom trenutku imamo samo jedan lokalni Socijalni savjet koji funkcioniše i to u Bijelom Polju. Uz to, za godinu i po nismo uspjeli da potpišemo novi Opšti kolektivni ugovor što je bila obaveza po zakonu. Na zahtjev sindikalnih centrala, poslanici su produžili važenje OKU do kraja ove godine, ali nisu imali razumijevanja za više nego opravdane izmjene nekoliko članova Zakona o radu kojima bi zaštitili prava radnika do potpisivanja novog ugovora”, rekao je on.

Precizirao je da time nije regulisan angažman mnogih zaposlenih koji rade nedjeljom, koji bi za to trebalo da prime 100 odsto veću dnevnicu. Kako je naveo, “poslodavci sami određuju da li će raditi nedjeljom ili ne”, te da oni koji nemaju interes to svakako ne čine.

Odgovoran socijalni partner

Zarubica kaže kako nije u poziciji da daje prognoze koliko će aktuelna ekonomska kriza trajati, te da se SSCG trudi da “povuče poteze koji će očuvati standard zaposlenih na najbrži i najefikasniji način”, prije nego što se eventualno odluče na proteste. Prva veća prilika za provjeru kvaliteta saradnje unutar Socijalnog savjeta biće upravo sastanak u petak, za koji očekuje da će rezultirati usvajanjem, a zatim i implementiranjem zaključaka koji će biti na zadovoljstvo i dobrobit svih.

Formiranje manjiske vlade takođe ne može da ocjenjuje, jer je za SSCG legitimna ona izvršna vlast koja je izabrana u Skupštini. Zato ponavlja da će svako vladi biti “odgovoran socijalni partner”, ali “svaka mora da zna da će dijalog s njima voditi argumentovano”.

On se posebno pohvalio uspjesima SSCG na evropskom i svjetskom nivou, podsjećajući da su bili u nezavidnom položaju i praktično izbačenih iz svih međunarodnih sindikalnih asocijacija.

Izvor: Portal Analitika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *